Забраняват извънреден труд на надомници , който указва допълнителните условия за извършване на надомна работа. В бъдеще в трудовия договор вече ще се предвижда вариант работникът да изработва продукция, а служителят да предоставя услуга в дома си или в друго помещение по негов избор извън работното място.

 

"Промените са в съответствие с евродиректива, която изисква от държавите в ЕС да защитават, доколкото е възможно, равенството между надомните и останалите работници, като се отчита спецификата на надомния труд", коментира членът на социалната комисия към Народното събрание и депутат от ГЕРБ-Бургас Вяра Петрова.

С приемането на новия раздел в трудовия кодекс надомните работници ще имат право сами да определят началото, края и разпределението на работното време в рамките на законоустановената му продължителност, както и почивките в рамките на деня и седмицата. Те ще трябва да уведомяват работодателя за направения график, да му осигуряват достъп до работното място и да спазват предписаните мерки за безопасност. Работодателите пък ще трябва да гарантират равното заплащане спрямо работниците, които осъществяват същата дейност в предприятието.

Целта на приетите промени е ограничаване на сивата икономика и регламентиране статуса, трудовите и социалните права на над 250 000 души, за които ще се внасят задължителните осигуровки и съответните подоходни данъци.