Прокурор Мария Маркова и старши комисар Калоян Калоянов дадоха подробности за задържането на линейката с мигранти. Снимка Черноморие-бг

Прокурор Мария Маркова и старши комисар Калоян Калоянов дадоха подробности за задържането на линейката с мигранти. Снимка Черноморие-бг

14 мигранти от Сирия, Тунис и Либия, наблъскани в линейка, шофирана от 31-годишен трафикант от София, преоблечен като фелдшер, са били задържани в средецкото село Драка. Автомобилът е на частна фирма, но разполагал с пълно медицинско оборудване включително и със сирена, каза на извънреден брифинг шефът на Областната дирекция на МВР - Бургас старши комисар Калоян Калоянов.

Линейката била спряна за проверка от екип на жандармерията вчера по метода на анализ на риска. Тя се движила от София към района на Малко Търново, откъдето са качени мигрантите, а крайната дестинация била обратно в столицата.  

По данни на МВР това бил първия курс на линейката.

"От средата на месец септември сме изградили организация, представляваща съществуването на няколко на брой КПП-та. Отделно от това заедно със служители на жандармерията и Гранична полиция имаме и т.нар. обходни патрули. Именно един от тези обходни патрули е установил въпросния автомобил, преди още да премине през КПП", уточни комисар Калоянов.

"Деянието е извършено при наличието на квалифициращите признаци – използване на моторно превозно средство, като в конкретния случай това е специализиран автомобил – линейка- във вида, в който се намират във всяко едно лечебно заведение, с всички отличителни белези. Законодателят е предвидил наказание лишаване от свобода от 1 до 6 години и глоба от 5 000 до 20 000 лева. Водачът е с предявено обвинение, взета е мярка за неотклонение "задържане под стража" до 72 часа, като наблюдаващият прокурор ще внесе искане за постоянна мярка за неотклонение", каза председателят на Районната прокуратуа в Бургас Мария Маркова.