Прокурор Маркова и старши комисар Калоянов разясниха как е работила схемата. Снимка Черноморие-бг

Прокурор Маркова и старши комисар Калоянов разясниха как е работила схемата. Снимка Черноморие-бг

23-годишният А. Д. от Бургас е задържан за изнудване на 35-годишен мъж. В продължение на една година чрез прецизна схема А. Д. е успял да отмъкне от жертвата си 186 000 лева. Това стана ясно на извънреден брифинг, който дадоха прокурор Мария Маркова - административен ръководител на Районна прокуратура - Бургас и старши комисар Калоян Калоянов - директор на Областна дирекция на МВР в Бургас.

"Едно лице е било принудено да поеме имуществено задължение в доста големи размери. Това е било придружено със заплахи, касаещи живота и здравето на лицето", поясни прокурор Маркова. Задържаният обвиняем го грози лишаване от свобода от 2 до 8 години и глоба в размер от 1 000 до 3 000 лева.

Жертвата и изнудвачът са се запознали в заведения в Бургас. Започват да поддържат контакт в социалните мрежи и между тях възникват добри взаимоотношения. А. Д. поискал парична сума като заем, върнал я навреме, след което поискал втори заем, който също върнал. След това поискал 10 000 лева с обяснението, че ще развива бизнес, от който щял да генерира печалба, която двамата щели да делят. Последвало искане за нова сума пари и последвала версията, която той развил, че всъщност тези средства са за незаконна дейност – разпространение на наркотици. А. Д. убедил жертвата си, че полицията знае за схемата и че двамата са били дълго време наблюдавани, подслушвани, снимани и че, за да не стигне до задържането им, трябва да плащат на полицейските служители. Така започнало "предаването" на средства на високопоставени униформени в София и в рамките на година А. Д. успял да вземе от жертвата си 186 000 лева.

От своя страна 35-годишният мъж е вземал кредити от банки и пари от приятели, за да предпази себе си и семейството си, и за да не бъде задържан. В един момент той споделил за случилото се със свои близки и така информацията стигнала до полицията. А. Д. е разпитан и срещу него е образувано досъдебно производство под надзора на Районна прокуратура. "След съласуване с наблюдаващия прокурор, беше пристъпено към неговото задържане", поясни старши комисар Калоян Калоянов.