Окръжният прокурор Георги Чинев (вляво) и шефът на ОД на МВР старши комисар Калоян Калоянов дадоха подробности за случая. Снимка Архив

Окръжният прокурор Георги Чинев (вляво) и шефът на ОД на МВР старши комисар Калоян Калоянов дадоха подробности за случая. Снимка Архив

Задържаха двама молдовци за кражба на пари и накити на стойност 197 000 лева от украинско семейство, което е отседнало в Свети Влас. Новината съобщиха на извънреден брифинг окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев и директорът на Областна дирекция на МВР - Бургас старши комисар Калоян Калоянов.

Молдовците са откраднали 65 000 евро, 10 000 лева, бижута от благороден метал, със скъпоценни камъни на приблизителна стойност около 30 000 долара и още един мобилен телефон, закупен за 1800 долара.

"На 27-ми април, окло 11.00 часа е получен сигнал в Районното управление в Несебър затова, че е извършен грабеж на украинското семейство. Веднага са организирани екипи, които са отишли на място. Семейството е тричленно - мъж на 48 години, жена на 32 години и 8-месечното им бебе. С тях е била и възрастна жена – родственик на майката на детето. Възрастната жена и бебето са били навън по време на обира. Той е извършен от апарт хотел в Свети Влас, където украинците са се настанили срещу заплащане и не са пожелали да получат статут на временна закрила", каза старши комисар Калоян Калоянов.

Мъжът и жената били в апартамента, когато на вратата се почукало. Разговорът се провел на руски език и от него станало ясно, че от хотела искат да извършват някакви действия. Вратата се отворила и две лица, едното от които с медицинска маска на лицето, нахлули в стаята и вързали ръцете на мъжа, за да не оказва съпротива. След което настоятелно започнали да искат да им бъдат предадени парите и ценностите, които са в жилището.

Задържаните за обира молдовци са влезли у нас на 2-ри април от Румъния. Единият мъж е на 52 години, а другият - на 43 години. "Единият е задържан в автомобил рент-а-кар, собственост на българска фирма на територията на област Велико Търново, а вторият в хотел в курортния комплекс "Свети Константин и Елена", заяви директорът ОД на МВР.

Предстои взимането на мярка за неотклонение на двамата молдовци.

"Повдигнати са им обвинения за извършен в съучастие въоръжен грабеж в особено големи размери. Това изключително тежко престъпление се наказва със затвор от 15 до 20 години, доживотен затвор, или доживотен затвор, без правото на замяна. На този етап все още нямаме информация за съдимистта на лицата, тъй като бидейки чужди граждани, информацията в тази връзка се получава от Министерство на правосъдието", уточни прокурор Георги Чинев.