Кокаинът е бил в пакети, обвити във фолио. Снимка Архив ОД МВР

Кокаинът е бил в пакети, обвити във фолио. Снимка Архив ОД МВР

Полицията задържа ром, откраднал 2 кг. кокаин от наркотика, който бе открит при специализирана акция през лятото на миналата година на пристанището в Бургас. Дрогата бе скрита в четири кашони с банани, които са били част от пратка пристигнала на 29-ти юли 2019 година от Република Еквадор през Република Италия.

"Не можем на този етап да потвърдим или отречем дали кокаина е бил отмъкнат от т.нар. "Бананова пратка", каза на брифинг окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев. Възможно е точно това да е станало, тъй като по това време задържаният е работил в складовата база на "Интер цитрус", разположен на улица "Индустриална", където бяха открити кашоните с 67 кг. кокаин в тях. Откритият наркотик е бил поставен в пакети, обвити с оловно фолио, което е затруднило визуализацията им при граничния и митнически контрол.

За извършеното престъпление задържаният може да получи присъда - лишаване от свобода от 3 до 12 години и глоба до 50 000 лева глоба.

На пазара в момента 1 грам кокаин струва 150 лева. "От началото на годината са разкрити 79 случая на притежание на наркотици в Бургас и региона и са разбити две нарко лаборатории – за амфетамин и марихуана", допълни директорът на Областна дирекция на МВР в Бургас старши комисар Радослав Сотиров.