DSC_4604

DSC_4604

Закриват "Емил Чакъров" с "Цигански барон"

ще може да се види на сцената на Летния театър на 5-ти септември от 20.30 ч. Минути преди старта на оперетата ще бъде връчена и статуетката на името на маестро Емил Чакъров. Тазгодишният носител на пластиката е диригента Найден Тодоров, научи сайт Черноморие. Маестрото  е четвъртият носител на престижното отличие в памет на бургаския диригент Емил Чакъров. След като получи пластиката чаровният Найден Тодоров ще завърти палката на оперетата "Цигански барон". Творбата на Йохан Щраус е под режисурата на Марио Николов. На сцената ще се изявяват  Пеньо Пирозов, Марио Николов, Велентина Корчакова, Еделина Кънева, Шмилена Султанова, Людмила Михайлова, Мария Цветкова, Йордан Христозов, Милен Динолов, Мирослав Димитров, Петър Тихолов, Тошко Герджиков, Лина Пеева.

"По традиция  закриването на музикални празници "Емил Чакров" правим с премиера на опера. Тази година се спряхме на "Цигански барон" на Щраус", каза директорът на Държавна опера Бургас Александър Текелиев. Напористият музикален шеф е убеден че и тазгодишното 7-мо издание на празниците е донесло наслада на своите фенове.

От 2-ри юли до 5-ти септември Бургас е столица на музикални празници "Емил Чакъров". По традиция те се отктриха с премира на опера. Този път буе "Атила".

В афиша бяха включени пооперните постановки "Набуко", "Мадам Бътерфлай", "Тоска", "Любовен елексир", "Отело", "Трубадур". За феновете на балета бе  играна "Пепеляшка". А за тези, влюбени в джаза звуча симфо-джаз концерт  с участието на Милица Гладнишка, Еделина Кънева, Лююбо Денев, Венцеслав Благоев и оркестъра на Държавна опера - Бургас. Музикалният екипът на най- големия културен инстутут бе и сред участниците в 30-то издание на празници "Аполония" в Созопол. В древния град те се включиха в концерта в памет на неповторимия Никола Гюзелев.