Зам.-министър Русинова сложи престилка и влезе в кухнята на ресторант Младост. Снимки Лина Главинова

Зам.-министър Русинова сложи престилка и влезе в кухнята на ресторант Младост. Снимки Лина Главинова

Заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова сложи престилката и ще готви заедно с деца от социални услуги и ученици от бургаската Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров". Деца и ученици от IX до XII клас на ТОХ-а ще премерят сили в кулинарното състезание "Ти си ШЕФ-ът", което се провежда днес в ресторант "Младост". То е част от Националната кампания "Мисията е възможна" на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", свързана с деинституционализацията на грижите за деца в България.

Рамо на един от отборите ще даде и зам.-кметът по образование в Община Бургас Йорданка Ананиева, която също сложи престилката и влезе в кухнята. А водеща на състезанието е телевизионната журналистка Мира Добрева.

Децата и учениците са разделени в пет отбора, които са ръководени от петима преподаватели по специалните предмети в ПГТ. 10-те ученици от ТОХ-а, които ще покажат кулинарни умения, се обучават по специалностите - "Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечение", "Кетъринг", "Производство на кулинарни изделия и напитки". Отборите, които ще бъдат съставени от учениците и децата от социалните услуги ще приготвят рибни ястия.

Отборът, ръководен от преподавател Ганка Ангелова ще приготви рибни кюфтенца. Отборът с ръководител учителят Златинка Гочева ще прави рибена чорба. Инж. Илиана Илиева и нейният тим ще правят панирана риба. Отборът на инж. Росен Янакиев ще пълнен шаран, а този на инж. Никола Биволов ще приготви печена риба с гриловани зеленчуци.

Кулинарните ястия ще бъдат оценявани от шеф Иван Манчев.

Галерия