Зам.-министър Геориева участва в туристическия форум в Бургас. Снимки Черноморие-бг

Зам.-министър Геориева участва в туристическия форум в Бургас. Снимки Черноморие-бг

Имаме ранни записвания от Великобритания, Полша, Чехия. Но ще разчитаме на вътрешния пазар. Българският турист е нашият турист. Това заяви зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева пред журналисти в Бургас. Тя взе участие в Регионален форум за авиосвързаност и туризъм, който се проведе в морския град.

От началото на активния зимен сезон до февруари т.г. в планинските ни курорти са почивали 700 000 туристи, като 500 000 от тях са българи.

"Очакваме по-добър сезон в сравнение с 2021 година, но няма как да достигнем ръстовете от 2019 година. Възстановяването на сектора отпреди пандемията се очаква да стане през 2024 година", допълни зам.-министър Георгиева. Според нея може да се окаже решаващо за избора на дестинация от страна на чуждестранните туристи ваксинационното покритие в България. У нас то е 30%. Страната е на последно място по ваксинация в Европейския съюз. Това се отчита и като евентуална причина за слабия засега интерес от страна на туристи от Германия. Летовници от този пазар са традиционно преобладаващи по Черноморието ни през лятото.

Летище Бургас очаква първия чартър на 8 април

Мерките с предстоящия сезон и възможностите, които се предоставят на бизнеса бяха дискутирани по време на форума. Той се организира от сдружение "Рафаел - инф, култура и туризъм", Асоциацията на Българската авиационна индустрия и община Бургас. В нея участва посланикът на Република Сърбия у нас Желко Йович, съветникът на министъра на туризма Ивайло Кожухаров, областният управител на област Сливен Веселин Вълчев, зам.-областният управител на област Бургас Пламен Янев, зам.-кметът по култура и туризъм в община Бургас Диана Саватева, Франк Кванте главен изпълнителен директор на "Фрапорт България", представители на сектора.

Галерия