Форумът бе открит от Кирил Вълчев (в средата) - генерален директор на БТА и своеобразен домакин. Снимки Авторът

Форумът бе открит от Кирил Вълчев (в средата) - генерален директор на БТА и своеобразен домакин. Снимки Авторът

Очакванията за предстоящия летен сезон са за ръст от 5% повече спрямо най-успешната година преди COVID пандемията - 2019, каза зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева пред журналисти в Бургас. "Страната ни е на 6 място в света по възстановяване на бранша след COVID кризата. Затова сме и разумни оптимисти. Записванията вървят с различни темпове и очакваме пазар Германия да се оживи", допълни зам.-министърът.

Според нея, представителите на бранша очакват промяна в сроковете за издаване на работни визи. Сега срокът за пребиваване е до 90 дни и втория вариант е до 1 година. "Използването на чужди работници е временен вариант. Трябва да мотивираме учениците и студентите, които завършват специализираните гимназии и колежи по туризъм да остават тук и да се реализират. Това е нашата стратегическа задача", допълни Ирена Георгиева.

"С украинците трудно се случва интеграцията, защото тук са основно майки с деца и възрастни и те не могат да бъдат обхванати като работна ръка", каза още зам.-министърът.

Ирена Георгиева участва във форум на БТА - "БТ туризъм - лято 2023", който се проведе в Бургас. В него участваха представители на туристическия бранш, кметовете на Поморие и Приморско - Иван Алексиев и Димитър Германов, хотелиери, ресторангьори, концесионери и наематели на плажни ивици по Черноморието, представители на Бюрото по труда, старши комисар Калоян Калоянов - шеф на Областна дирекция на МВР Бургас, областният управител Мария Нейкова, представители на НАП и други.

Галерия