Зам.-областният управител на област Бургас Асен Бонджев (вляво) се включи в първите редици на протестиращите. Снимки Черноморие-бг

Зам.-областният управител на област Бургас Асен Бонджев (вляво) се включи в първите редици на протестиращите. Снимки Черноморие-бг

Асен Бонджев - зам.-областен управител на област Бургас, оглави протест срещу задължителната ваксинация. Жители на морския град се събраха днес в 12.00 часа пред сградата на Регионалната здравна инспекция на организиран в социалните мрежи протест срещу задължителната ваксинация и въвеждането на зелен сертификат. Със своя заповед служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров разпореди нови мерки в борбата с COVID-19 у нас, които влизат в сила от 00.00 часа на 21-ви октомври. Според заповедта, влизането на закрити обществени места - ресторанти, заведения за хранене, кафенета, фитнес центрове, музеи, театри, кина и други ще става след представяне на задължителен сертификат. Зеленият сертификат се издава на преболедували, но той важи до 6 месеца след първия положителен тест - PCR или антигенен тест, на хора със завършен ваксинационен курс (поставени две или една дози взависимост от ваксината) или след направен бърз антигенен тест, който важи 48 часа или PCR тест, който важи за 72 часа.

Заведения, фитнеси, театри ще работят при 100% ваксиниран персонал и посетители

С плакати в ръце хора на различна възраст и с различни професии скандираха под прозорците на директора на РЗИ д-р Георги Паздеров. В съседство с протеста работеше пункта за поставяне на ваксина срещу корона вируса. Опашката пред него беше в пъти по-малка от хората, които бяха излезли, за да изразят своето несъгласие със задължителната ваксинация и въвеждането на зеления сертификат. Но желаещите да се ваксинират бяха повече в сравнение с предишни дни. Точният брой поставени дози днес ще стане ясен утре, 21-ви октомври. Част от хората бяха за първа игла, другите завършваха имунизацията си с втора игла или си поставяха бустерна доза.

До конфликт между протестиращите и хората, които бяха избрали да се ваксинират на пункта на РЗИ не се стигна.

30 минути след началото му претестиращите започнаха да скандират името на шефа на РЗИ и да настояват той да слезе при тях. След като д-р Паздеров не се появи, те се опитаха да влязат в сградата, но пътя им бе преграден от полицаи. Протестиращите тогава се насочиха към булевард "Сан Стефано" и блокираха движението на автобуси и автомобили. По тази пътна артерия минават автобусите, които изпълняват курсове по бързите линии Б1 и Б2. Хората изразиха недоволството от необходимостта да се тестват или да се ваксинират, за да могат да работят или да посещават закрити места, нещо които ще стане забравено от утре за тези, които не притежават сертификат.

Протестът продължи повече от два часа. Той премина и по булевард "Христо Ботев". На връщане в посока кръстовището на "Христо Ботев" и "Сан Стефано" в първите редици на протестиращите застана и зам.-областният управител Асен Бонджев. Той беше едно от лицата на протестите в Бургас миналата година. Тогава хората настояваха за оставката на министър-председателя Бойко Борисов. През есента Бонджев оглави и протеста срещу задължителното носене на маски от децата в училище. На редовните избори през април Асен Бонджев беше и кандидат за депутат в листата на коалиция "Изправи се! Мутри вън!". На 28-ми май тази година Бонджев бе назначен за зам.-областен управител на област Бургас, какъвто е и до момента. Днес той излезе да протестира срещу заповед на здравния министър д-р Стойчо Кацаров, който е част от служебния кабинет на премиера Стефан Янев, който издаде заповедта на назначението му.

Галерия