Проф. Сотиров е зам.-ректор на университет Проф. д-р Асен Златаров

Проф. Сотиров е зам.-ректор на университет Проф. д-р Асен Златаров

Проф. д-р Сотир Сотиров - зам.-ректор по международно сътрудничество и СДК и ръководител на лабораторията по "Интелигентни системи" в бургаския университет "Проф.д-р Асен Златаров" е един от участниците от българска страна в международния проект "Digital Forensics: Анализ на доказателството при интелигентни системи и практики".
В екипът от Българска страна е и доц. д-р Вася Атанасова от Институт по биофизика и биомедицинско инженерство, БАН.
"Digital Forensics" е част от криминалистичните науки, която се занимава с възстановяване и използване на цифрови доказателства при решаването на наказателни дела, чрез прилагане на научни принципи.
Методите за събиране на цифрови доказателства стават все по-сложни и приложими. Първоначалното доказателство обаче трябва да се използва за извличане на хипотези относно събития, действия и факти (или последователности от тях) с цел да се получат доказателства, които да бъдат представени в съда.
Анализът на доказателствата включва изследване на фрагментирани, непълни знания и възстановяване и събиране на сложни сценарии, включващи време, причинност и алтернативни възможности. Днес не съществува установена методология за анализ на цифрови доказателства. Експертите по научни изследвания обикновено се придвижват чрез своя опит и интуиция.
Основната цел и цел на проекта е да се създаде мрежа за изследване на потенциала на приложението на математиката, изкуствения интелект и автоматизираната аргументация към дигиталната криминалистика и да се създадат връзки между тези области, както и да подкрепят правоприлагането чрез анализ на доказателства и решаване на проблеми по време на цифрови разследвания.
Предизвикателството на проекта се състои в създаването на мрежа за проучване на потенциала за прилагане на изкуствен интелект и автоматизирано разсъждение в областта на дигиталната криминалистика. По-конкретно, предизвикателството е да се разгледат доказателствата за възможни престъпления и извършители на престъпления, събрани от различни електронни устройства (чрез специализиран софтуер и в съответствие със специфични разпоредби), за да се възстановят възможни събития, последователности от събития и сценарии, свързани с престъпление.
Резултатите от анализа на доказателства след това се предоставят на правоприлагащите органи, следователите, прокурорите, адвокатите и съдиите.
В проекта участват 38 държави - Албания, Австрия, Белгия, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Кипър, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Исландия, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург , Малта, Молдова, Черна гора, Нидерландия, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Сърбия, Словакия, Словения, Испания, Швеция, Швейцария, Турция, Обединеното кралство и Бившата югославска република Македония.

Галерия