Занаятчиите в продължение на три дни ще продават продукцията си в Бургас. Снимки Лина Главинова

Занаятчиите в продължение на три дни ще продават продукцията си в Бургас. Снимки Лина Главинова

Майстори на традиционни български предмети показват продукцията си на площад "Тройката". Над 15 сергии и шатри на занаятчии от Бургас и страната участват във Фестивала на маскарадните игри, който започна днес и ще продължи до 21-ви октомври. Истински панаир на българското и народно творчество може да се види в продължение на три дни на площад "Тройката".

Сергията на Димитър Терзиев от Троян привлича със сувенири и керамика, произведени от глина. При него може да се купи свирка за 3 лева, юзче за ракия на същата цена, чинии с троянски шарки се предлат на цени от 3 до 7 лева. При майстора от Троян могат да се намерят украси за градината - зайчета, патенца, джуджета, както и разнообразни по форма и шарки сачове.

Занаятчийка от Етрополе предлага дървени сувенири в раазлична форма със зодиакалните знаци, дъски за рязане. На очи се набиват магнитии от дърво с ликовете на Христо Ботев и Васил Левски, както и с образа на Тодор Живков.

Габровец участва във Фестивала на маскарадните игри с предмети от дърво - резбовани чинии, които се продават на цена от 8 до 12 лева, лъжици, вилици, дъски за рязане на хляб и други. Всички предмети са изработени от бук, орех и череша.

В съседство посетителите могат да си купят закачалки от дърво. Майсторката Деница Дамянова от Габрово предлага разнообразие от гривни, изработени от перли, стъклени мъниста и други.

На площад "Тройката" са представени дрехи с български шевици. Те са произведени във Велико Търново и се продават на цени от 35 до 68 лева.

Интерес представляват накити, изработени от ориз. Те са изработени от Огнян Пендичев от Плевен. Майсторът, който е завършил Спортно училище, от няколко години майстори накити. Върху оризовото зърно може да се напише име или зодията.

Фестивалът продължава в събота с дефиле на кукерските състави, които са поканени за участие от организаторите СНЦ "Българско е".

Галерия