Желаещите да станат част от най-младия факултет във висшето училище ще трябва да се явят на задължителни приемни изпити по биология - на 17 юли и по химия - на 18 юли. Снимка Архив Черноморие-бг

Желаещите да станат част от най-младия факултет във висшето училище ще трябва да се явят на задължителни приемни изпити по биология - на 17 юли и по химия - на 18 юли. Снимка Архив Черноморие-бг

Факултетът по медицина в университет "Проф. д-р Асен Златаров" в Бургас ще приеме нови 37 студенти държавна поръчка за академичната учебна 2021/2022 година. Приемът на документи за кандидатстване по специалността "Медицина" в най-големия държавен университет в Югоизточна България стартира от 28 юни. Те могат да се подават в Учебно-информационен център на университета, ОКС "Магистър", корпус "Медицински науки", ет.1, Аула всеки дилничен ден от 8.00 до 16.30 часа, а в събота – от 9 до 16 часа, или онлайн на адрес: www.btu.bg. Финалната дата за прием на документите на бъдещите медици е 14 юли.

Желаещите да станат част от най-младия факултет във висшето училище ще трябва да се явят на задължителни приемни изпити по биология - на 17 юли и по химия - на 18 юли. Резултатите от тях ще бъдат обявени на 26 юли в сградата на университета и на интернет страницата: http://www.btu.bg. Първото класиране в специалност "Медицина" ще бъде обявено 27 юли след 16 часа. Записването на приетите от първото класиране студенти ще става от 28 до 30 юли. Датата за обявяване на второто класиране е 2 август със записване от 3 до 4 август, а третото класиране - на 5 август със записване още на следващия ден – 6 август.

Максималният състезателен бал за кандидатстване за специалност "Медицина" е 36, минималният – 24. Той се формира от сумата от оценките от конкурсните изпити по биология и химия, умножени по 2, и балообразуващите оценки по биология и химия от дипломата за средно образование. Класирането ще се извършва според утвърдените места и бройки за мъже и жени. Ако някоя от квотите не бъде покрита, бройките се запълват от следващите по успех в другата квота.

За улеснение на кандидатите в специалност "Медицина" е изготвен справочник, в който могат да бъдат открити конспектите по биология и химия, решени задачи от миналогодишния тест, графикът на изпити, класиране и записване, както и информация за необходимите документи за кандидатстване.

Изпитите ще се проведат в голямата аула на факултета, която има 180 места, при  спазване на всички противоепидемични изисквания за безопасност. Продължителността му е намалена от 4 на 2 часа. Задължително е студентите да носят предпазни маски.