Започна Страстната седмица преди Възкресение Тя е последната от Великия пост и на всеки един ден от нея се извършват специални служби в църквата. Според православния календар тази седмица завършва с Великден.

 

Днес е Велики понеделник. На днешния ден Иисус Христос влязъл в Йерусалимския храм и го намира пълен с търговци. Божият син изгонил търговците, защото е храмът е дом за молитва, а не тържище.

На Велики вторник Христос проповядва в храма и дава своите последни нравствени наставления - разказва притчата за десетте мъдри девици, очакващи идването на Господа и притчата за талантите. Иисус прави и пророчествата за съдбата на Йерусалим.

На Велика сряда Христос е посетен от покаяла се греншина, която в притеснението си счупва съда с драгоценното миро. Това е денят на Тайната вечеря с Апостолите, на която Иисус им казва, че един от тях ще го предаде.

На Велики четвъртък е произнесена смъртната присъда над Иисус Христос и е потвърдена от Пилат Понтийски.

Велики петък е денят на великите страдания на Иисус. Христос приел смирено съдбата си да бъде унижен, обруган, бичуван, бит с плесници, накичен с венец от тръни на главата, нарамен и принуден да носи до лобното си място тежкия кръст, на който ще бъде разпнат и издъхва в мъки. На този ден имало Слънчево затъмнение и земетресение.

На Велика събота той бил оплакан и погребан от майка му света Богородица и жени, носещи миро. Гробът му е запечатан и пред него е поставена стража.

В българската православна традиция всеки един ден от Страстната седмица се отбелязва по определен начин. Първите три дни Велики понеделник, Велики вторник и Велика сряда да отредени за разтребване на къщата, което се прави като символично пречистване. На Велики четвъртък има строга забрана за работа, тогава се боядисват великденските яйца. На Велики петък, наричан още Разпети петък, се ходи на църква и се извършва т.нар. минаване под масата три пъти за здраве. На Велика събота се месят и пекат обредните великденски хлябове.