Заявкисе за участие вече се приемат. Снимка Община Варна

Заявкисе за участие вече се приемат. Снимка Община Варна

Започна записването за участие в шестото издание на Празника на маската, маскарадния и сценичния костюм и народната носия - Варненски карнавал, който ще се проведе на 25-и април. Той се организира от дирекциите "Култура и духовно развитие" и "Образование и младежки дейности" на Община Варна. 

По регламент в Карнавала могат да участват деца и възрастни като индивидуални участници или групи, сборни формации от детски градини, училища, университети, читалища, организации, кукерски и сурвакарски групи и др., от България и чужбина. В конкурсната програма са допустими маски, маскарадни костюми, карнавални облекла, униформи, народни носии, кукерски и сурвакарски костюми. Крайният срок за записване е до 10-и април 2020 г. на електронен адрес: [email protected]  Заявки и условия за участие в конкурсната програма могат да се изтеглят от сайтовете на дрекция "Култура и духовно развитие" и на дирекция "Образование и младежки дейности".

Началото на карнавала е на 25-ти апил 2020 г., в 12.00 часа на площад "Антон Новак", с представяне на маски и костюми в конкурсната програма от състави и индивидуални изпълнители. На входа на Морската градина от 14:00 часа гостуващите кукерски и сурвакарски  групи ще изпълнят характерни ритуали от празничната маскарадна обредност. В 16:00 часа ще започне празничен концерт. На финала ще бъдат наградени победителите в конкурсната програма и специалните гости. Изложба-базар на майстори-занаятчии от цяла България по традиция ще бъде част от съпътстващата програма в часовете от 10:00 до 20:00 часа на площад "Антон Новак".