Мостовите съоражения пострадаха по време на бедственото положение през септември миналата година. Снимки Община Царево

Мостовите съоражения пострадаха по време на бедственото положение през септември миналата година. Снимки Община Царево

Стартира разчистването на отломки от моста в царевския квартал "Мандрата" и преместването на комуникации и линии средно напрежение. Срокът за изпълнение е 240 дни, като след преместването на комуникациите започва същинското строителство на обекта. Част от съоръжението попадаше в частен имот и се наложи процедура по отчуждаване. 

В напреднал етап е и изграждането на другия и най-важен мост, този към квартал "Василико", стана ясно по време на инспекцията, която направи кметът на Община Царево Марин Киров заедно с представители на дружеството изпълнител. Срокът за изпълнение на този обект е 300 дни, като ангажимент на фирмата изпълнител е да намали значително времето за изграждане. Основите на този мост попадаха в няколко частни имота и се наложи изкупуване на имотите от собствениците. 

Към момента всички обекти по бедствието се изпълняват в срока на договора, като трябва да се има предвид необходимото време за провеждане на процедури по Закона за обществените поръчки, съгласуване с Регионална инспекция по околна среда, Басейнова дирекция, други институции, преместване на съществуващи трасета на комуникации и изкупуване на частни имоти. 

Изграждащите се мостови съоръжения са с много по-сериозни габарити и са проектирани по всички съвременни стандарти за разлика от съоръженията, които са били на тяхно място. 

Мостовите съоръжения в Царево, които бяха разрушени от бедствието са - мостът на главения път за град Ахтопол, който вече е възстановен, мостът на плаж Нестинарка, който след частичен ремонт е отворен за трафик на леки автомобили и трите моста по поречието на река Черна, по които се работи за проектиране и изграждане.

Галерия