Направили сме организацията за тестването в останалите общини в областта, каза доц. Велинов. Снимка Черноморие-бг

Направили сме организацията за тестването в останалите общини в областта, каза доц. Велинов. Снимка Черноморие-бг

Започва масово тестване за антитела и в още 7 общини в област Бургас. Това са Средец, Руен, Айтос, Карнобат, Камено, Сунгурларе, Малко Търново. "Вече проведохме среща с кметовете на тези общини. Разяснен е механизмът на проучването", каза пред "Черноморие" доц. Цветан Велинов - декан на Медицинския факултет на университет "Проф. д-р Асен Златаров". Под негово ръковоство се извършва и антителното проучване. То има за цел да установи, колко от жителите на общините са "срещали" корона вирусната инфекция и имат изградени антитела. За целта ще бъдат тествани над 1000 души - по 1% от жителите на съответната община, за да има представителност проучването. В него ще бъдат включени от хора на различна възраст, разпределени в четири възрастови групи в равно съотношение мъже и жени.

Всяка община ще заплати цената за пробонабирането, което ще бъде извършено от служители на Регионалната здравна инспекция в Бургас. Пробите ще бъдат обработени в лаборатория в Бургас, която е утвърдена от Министерството на здравеопазването. В нея се правят тестовете за COVID - 19.

Преди седмица излязоха резултатите от първото тестване за антитела, което бе направено сред 2 300 жители на морските общини - Бургас, Поморие, Несебър, Созопол, Приморско, Царево. Резултатите показват, че едва 0,95% от тестваните са "срещали" вируса и имат игг антитела. Като най-засегната е групата на над 60 години.

Доц. Велинов: Мъжете с повече игг антитела от жените

На есен изследването ще бъде потворено, за да се види как се развива ситуцията в областта.