Министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков (в средата) събра заинтересованите страни на среща в министерството. Снимки МРРБ

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков (в средата) събра заинтересованите страни на среща в министерството. Снимки МРРБ

Предприети са спешни действия за стартиране на аварийно укрепване на пречиствателната станция за питейни води на язовир "Ясна поляна", която водоснабдява населените места южно от Бургас. Проверка на "Български ВиК холдинг" ЕАД на място показа, че станцията е в изключително тежко аварийно състояние. Проблемът ескалира в началото на декември 2022 година.

Созопол, Царево, Приморско и Средец пред воден режим

Процедурата е започнала, обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков на работна среща в МРРБ. В нея участваха зам.-министър Николай Шушков, областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова, народните представители от област Бургас Жечо Станков, Петър Кънев, арх. Виолета Комитова, Андрей Рунчев, Богомил Петков, Борис Даладжов, Димитър Найденов, Ешереф Ешереф, Константин Бачийски, както и Тихомир Янакиев – кмет на община Созопол, Иван Средец - кмет на община Средец, Васил Едрев – кмет на община Айтос, Марин Димов – зам.-кмет на община Царево, Петко Гечев – зам.-кмет на община Приморско, Ирена Георгиева – изпълнителен директор на "Български ВиК холдинг" ЕАД, инж. Десислава Паунова – член на УС на агенция "Пътна инфраструктура", ръководството на ВиК – Бургас и др.

Министър Шишков информира, че до края на седмицата ще се направи анализ, колко средства са необходими за спешно укрепване на авариралите съоръжения в станцията, за да може да се кандидатства за тях пред Министерския съвет. Подготвя се и необходимото техническо задание за ремонт. Веднага след това документите ще бъдат предоставени на областния управител на Бургас, който да проведе чрез пряко догоряване процедурите по избор на изпълнител на ремонтите предвид аварийната и спешна ситуация. Министър Шишков уточни, че вероятно сумата ще бъде около 15 млн. лева, като освен за укрепване, ще се ползва и за изграждане на дублираща линия, която да подава вода докато траят ремонтните дейности. Укрепването на авариралите басейни ще отнеме около два месеца, а цялостните ремонтни дейности ще приключат до началото на активния летен туристически сезон - около 15 юни т.г. Според регионалния министър паралелно с това ще се работи и за изграждане на чисто нова пречиствателната станция, тъй като съществуващата е силно амортизирана и наближава края на своя експлоатационен живот. Отстраняването на проблема ще е най-приоритетният въпрос в следващите месеци, категоричен бе той. Станцията е в лошо състояние от години и министър Шишков поиска обяснение от ръководството на ВиК - Бургас защо е допуснало да се стигне до настоящата критична ситуация.

На срещата стана ясно, че Созопол може да получава вода и от деривация "Камчия", но всички останали населени места на юг разчитат на вода от язовир "Ясна поляна". "С укрепване на пречиствателната станция ще спасим летния туристически сезон и жителите трябва да са спокойни. Започваме веднага, а времето ще е основният ни критерий за отстраняване на проблема", подчерта министър Шишков.

По време на срещата бе поставен и въпросът за ситуацията около язовирите "Порой" и "Ахелой", които трябваше да се ползват за алтернативно водоснабдяване на Бургас и региона. Министър Шишков напомни, че за двата обекта са дадени пари от бюджета предварително, без проектна документация и без анализ дали водата става за питейно водоснабдяване. "Извършени са частични ремонти на стените, доставени са тръби, които стоят в полето, но няма проектна готовност, дадени са само пари, което е прибързано решение", коментира регионалният министър. Той уточни, че няма одобрени подробни устройствени планове и разрешителни за строеж за обектите, които се изискват, както и няма пречиствателни станции, за да може да се ползват за водоснабдяване.