Дискусиите ще се проведат в експозиционен център Флора Бургас

Дискусиите ще се проведат в експозиционен център Флора Бургас

Заради "безплатния обяд" ли влязохме в ЕС? На този и на други въпроси ще отговори днес Даниела Божинова - представител на "Демокраси интернешънъл" и "Инициатива БГ" в Бургас в рамките на срещата, която ще започне днес в 18.00 часа в експозиционен център "Флора" в морския град. Тя е в рамките на "Дискусии под купола на Европа".

Проектът има за цел да популяризира  важни факти от историята на Европейския съюз и страните-членки, както и да подпомогне консултационния процес в Европа за по-добро общо бъдеще, чието оформяне и планиране да стане с участие на европейските граждани.

Прототипът на проекта са серия от дискусии, състояли се в Германия и Австрия в предковидната 2019 година с помощта на специално изработен сглобяем пътуващ дървен купол. Той е бил поставян за ден-два на оживено място в даден град или село, където е ставал център на дискусии на граждани – специално поканени или минувачи, по проблеми на техните населени места, държави и европейското бъдеще.

През 2020 г. идеята е защитена като проект пред програма "Европа на гражданите" от организацията "Демокраси Интернешънъл", световна платформа за пряка и съвещателна демокрация, създадена през 2011 г. с членове от всички континенти и постоянен офис в Кьолн, Германия.

Предвид пандемичната обстановка Европейската комисия разрешава провеждането на дискусии с граждани онлайн или на живо, но без да пътува екипа с купола. В Бургас куполът ще бъде заместен от трансперант-стена.

Настоящото пътешествие на "Дискусиите под Купола" включва Копенхаген - Дания, Букурещ – Румъния, Варшава – Полша, Прага - Чехия, Граничен район Шифлерсгрунд – Германия и Бургас - България.

Проектът отдава специална почит на Робер Шуман, министър на външните работи на Франция, който на 9 май 1950 г. предлага да се създаде обща европейска институция, която да контролира и управлява производството на въглища и стомана (декларация Шуман).