При проверката става ясно, че има регистрирани лица в къщи, които са полуразрушени. Снимка Областна управа Бургас

При проверката става ясно, че има регистрирани лица в къщи, които са полуразрушени. Снимка Областна управа Бургас

Проверяват адреси на имоти, на които са регистрирани над 6 избиратели. Става въпрос за случаи в област Бургас. Проверката е разпоредена от областния управител Пламен Янев съгласно заповедта на министър-председателя в оставка Николай Денков за извършване на такава проверка. Тя цели изборните списъци да се актуализират чрез дерегистрация на лица, които не са установени на посочения от тях адреси.

Такъв е случаят с 13 адреса в Бургаска област, на които има регистрирани над 130 лица. При извършена проверка от органите на реда се оказва, че на тях не са установени живущи, а къщите са видимо изоставени или разрушени. Въпреки това лицата са присъствали в изборните списъци през октомври.

Към момента най-фрапиращите случаите са в община Бургас на два бургаски адреса в квартали "Черно море" и "Рудник", където има регистрирани съответно по 15 и 30 лица. Органите на реда констатират, че на място има само полуразрушени къщи, в които не са установени обитатели. Сами те дават предписание регистрациите на лицата да бъдат заличени, тъй като адресите са негодни за живеене.

По подобен начин на други 138 адреса в Бургас са регистрирани 2822 лица, които след проверка също не са били установени на място. Още в началото на тази година областният управител е сигнализирал Община Бургас, която по закон трябва да заличи тези адресни регистрации.

Пламен Янев коментира, че провеждането на честни и точни избори трябва да е приоритет на всички. "Важно е да се прави навременна дерегистрация на лица от видимо необитаеми и разрушени къщи, защото по този начин се актуализират списъците за гласуване", заяви областният управител.