Днес се проведе второто заседание на щаба. Снимки Община Бургас и Лина Главинова

Днес се проведе второто заседание на щаба. Снимки Община Бургас и Лина Главинова

Общинската дезинфекционна станция е заредена с достатъчно дезинфектанти на алкохолна основа за обработка на повърхности, както и с разтвори за дезинфекция на ръце. Това стана ясно на заседание на Общинския щаб за борба с корона вируса в Бургас. В момента се обработват заявките от автогари, жп гара, социални заведения, билетен център, публични пространства, спортни зали и териториални дирекции за осигуряване на достатъчно количества дезинфектанти и диспенсъри за лична хигиена.

Ще бъдат осигурени препарати и за приюта за бездомни и всички социални заведения, изработват се и информационни материали за пенсионерските клубове и потребителите на Домашен социален патронаж. Ще бъдат уведомени пенсионерските клубове да се въздържат от сбирки и събирания, например отчетно-изборните им събрания, които започват тази седмица.

Ще бъде издадена заповед до всички директори на детски градини и училища за осигуряване на консумативи за лична хигиена - сапуни и дезинфектанти в учебните заведения.

От тази седмица започва и по-ускорено миене на улиците, графикът ще бъде публикуван днес.

Уведомени са управителите на големите търговски центрове в града и веригите магазини да извършват няколко пъти на ден дезинфекция на търговските пространства, както и на количките за пазаруване, които се ползват от потребителите.

Дезинфекционна станция-Бургас разполага с перицидни лампи, които ще се включват в помещения с голям поток от хора - фронт офиси и които извършват дезинфекция след работно време.

Планираните културни мероприятия на територията на Община Бургас се отлагат. Планираните спортни събития ще се провеждат без публика. Забранява се провеждането на масови мероприятия с участието на деца.

"Място за паника няма", заяви кметът на Бургас Димитър Николов.

Превантивно са взети проби на двама пациенти в УМБАЛ - Бургас. Едната проба е на мъж, който е бил лекуван в реанимацията на здравното заведение. Мъжът е с дихателни проблеми, а жената се е завърнала от Италия. "Пробите за грип на мъжа са отрицателни", коментира изпълнителният директор на УМБАЛ д-р Бойко Миразчийски.

Галерия