Графиката показва броя на заразените с COVID-19 от началото на октомври, но за тях информация продължава да липсва към днешна дата. Графики Черноморие-бг

Графиката показва броя на заразените с COVID-19 от началото на октомври, но за тях информация продължава да липсва към днешна дата. Графики Черноморие-бг

Недостигът на кадри в Регионалните здравни инспекция в цялата страна е причина за обявяване на малкия брой излекувани в системата на Единния информационен портал. Реално броят на преболедувалите от COVID-19 българи, които вече са изписани от здравните заведения или им е приключило домашното лечение са в пъти повече от обявените към днешна дата 31 536 души. Това потвърдиха от Министерството на здравеопазването в писмо до редакцията ни.

На 4-ти ноември публикувахме статия със заглавие 3807 българи с COVID-19 в неизвестност От данните взети от Единния информационен портал за направата на математическите изчисления към началото на настоящия месец става видно, че 3807 българи с доказан положителен тест за COVID-19 са в неизвестност. Тези хора не фигурират нито в списъка с пациенти, които се лекуват в болници в страната, нито са в графата "Починали", няма ги и в графата "Излекувани". Информация за тях реално няма. Цифрата се образува с натрупване, което обхваща периода от 1-ви октомври до 4-ти ноември включително. Заразените с корона вирусна инфекция се лекуват 14 дни.

Направихме запитване но Министерството на здравеопазването, какво е станало с тези хора и защо няма информация за тях. В официално писмо (писмото може да видите в галерията със снимки б.а.) до нас от там отговориха така:

"Министерство на здравеопазването извърши проверка, при която се установи, че няма липсващи данни в Националната информационна система за борба с COVID-19. Поради натовареността и недостигът на кадри в Регионалните здравни инспекции има известно забавяне при отразяването на случаите при преминал период на карантина, особено сега когато броят на случаите расте непрекъснато.

Регионалните здравни инспекции полагат усилия подобни разминавания да бъдат сведени до минимум, за да продължим да представяме актуална статистика за развитието на COVID-19 в страната".

Проблемът в системата явно е сериозен, защото броят на хората, които са заразени с COVID-19, преминали са през курс на лечение и вече трябва да са оздравели вместо да се увеличава, продължава да е значително малък на фона на общата заболеваемост. Едва днес, 18-ти ноември, за първи път в Единния информационен портал бяха подадени 1219 новоизлекувани.

От 15-ти октомври насам ежедневно се увеличава броят на хората, които са минали 14-дневна карантина, но за тях информация в Единния информационен портал няма (виж графика 1 б.а.). На таблицата със синьо е отбелязана кривата на нарастващия брой на случаите, които са сложени под карантина преди 14 дни. На същата графика със зелено е отбелязана кривата на увеличението на броя на хоспитализирани, излекувани и починали на дневна база. Към 17-ти ноември разликата вече е 16 366 души (виж графика 2 б.а.). На втората графика с оранжева крива е отбелязана разликата с натрупванията за посочения период, а със сиво - е кривата на база дневна разлика.

Служителите на РЗИ в цялата страна подават информацията за новокарантинираните, както и за излекуваните. Броят на случаите, при които връчването на протоколите за карантина на заболелия с инфекцията се забавя с дни расте. Причината е увеличаващият се брой положителни резултати и малкият човешки ресурс, с който разполагат инспекциите по места в страната.

Ако не бъдат взети адекватни мерки, броят на изкуствено задържаните активни случаи в Единния информационен портал ще продължава да расте. Това напрактика означава, че данните, които се публикуват в него не са на 100% достоверни.

Нов рекорд: 4828 нови случая на COVID-19, 1219 излекувани

Галерия