Салонът на Кукления театър остана празен в късния следобед днес. Снимки Черноморие-бг

Салонът на Кукления театър остана празен в късния следобед днес. Снимки Черноморие-бг

Заради  новите ковид мерки отпадна планирано представление на бургаския Куклен театър. Актьорите трябваше да излязат днес в 17.00 часа на сцената, за да изиграят спектакъла "Ивето и вълкът". До този час обаче пред театъра дойдоха само две деца с придружители. "За да играем, трябва да има поне осем зрители", коментира пред екип на "Черноморие" директорът на театъра Христина Арсенова. Тя е платила днес бързите тестове на 10 души от екипа на Кукления, които са ангажирани с представлението. Тестовете им са със срок на годност до 48 часа.

За да не разочарова децата, Христина Арсенова предложи те да влязат в театъра и да видят куклите. Направи го само едната майка, чието момиченце е по-голямо. То се качи на сцената, където двама от актьорите му представиха куклите и му помогнаха да движи марионетките.

Според новите изисквания, достъпът до закрити обекти ще става от днес със зелен сертификат. В това число попадат и кината, театри, опери, концертни зали. Такъв сертификат трябва да притежават и работещите в съответната културна институция или организация.

В Кукления театър работят 33 души - актьори, администрация. 17 от тях се разболяха и изкараха корона вируса по едно и също време. Осем от хората, които са на щат в театъра са с поставени ваксини. Тези, които имат антитела обаче не могат по една или друга причина да получат сертификат. За да продължат да работят, те трябва или да си поставят ваксина, или да си правят тестове на 48 часа.

От здравното министерство обявиха днес, че ще има гратисен период до 25-ти октомври, включително, в който ако има хора, които посещават места от закрит тип и не могат по една или друга причина да представят сертификат няма да бъдат глобявани от страна на проверяващите - РЗИ или МВР. "Дотогава няма да се налагат глоби. Ако има наложени, те ще се отменят. Това е гратисен период, за да се тества системата. Другото, което решихме, с оглед да подпомогнем въвеждането и спазването на мерките, е, че ще предоставяме безплатни антигенни тестове, за да могат служители да се възползват от тях преди работа", каза зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов.

Галерия