Видът на роклята обаче трябва да зависи от характера на партито

Видът на роклята обаче трябва да зависи от характера на партито

Изборът на коктейлна рокля за повод не е толкова лесен, колкото може да изглежда на пръв поглед.

Какво е коктейлна рокля?

Коктейлната рокля е рокля е за полуофициални поводи и обикновено е с дължина до коляното или малко под него. По-късата рокля е по-добра за не толкова официални срещи от дългата рокля. Коктейлните рокли имат за цел да ви позволят да поддържате класа и елегантност по време на срещи през деня - на обяд или следобед. Разбира се, определящо за една коктейлна рокля е не само нейната дължина, но и нейният характер. Коктейлните рокли не бива да са прекалено провокативни и натруфени – за предпочитане без блясък, пайети, пера и други елементи, характерни за пищните бални рокли. Накратко, коктейлната рокля може да се нарече междинен модел между ежедневна рокля и вечерна рокля.

Предполага се, че коктейлната рокля е създадена през 1948 г. и е дело на Кристиан Диор. Първата колекция коктейлни рокли на голямата модна дизайнерка се отличава с женствени кройки и удобни кройки и в същото време богат избор от цветове. Стилните жени обличат тези рокли следобед, когато пият коктейли, откъдето идва и името коктейлна рокля. Разбира се, роклите на Dior имаха повече приложения - дамите с охота ходеха с тях на клубове по танци, а когато отиваха на театър, слагаха дълги ръкавици и коктейлната рокля изведнъж се превърна във вечерна рокля.

Подходяща ли е коктейлна рокля за сватба?

Абсолютно! Видът на роклята обаче трябва да зависи от характера на партито. На повечето полски сватби коктейлните рокли са перфектни, особено ако партито е предшествано от сватба следобед. Коктейлната рокля може да изглежда много елегантна на сватба - просто я съчетайте с хубави обувки, стилна чанта и интересни бижута, за да постигнете ефекта на класа и женственост. Малко по-смелите дами могат да заложат и на фасинатор и тогава стайлингът ще придобие размах, достоен за най-изтъкнатите салони.

Малко по-различна коктейлна рокля ще се възприеме в контекста на сватбата с бяла вратовръзка (наистина аристократична), където са разрешени само дълги бални рокли. Ако сватбата ще се проведе в конвенцията за черни вратовръзки (официална, но в костюми, а не в смокинги), коктейлна рокля ще бъде най-подходяща. 

Въпросът за носенето на черни коктейлни рокли на сватби често е спорен и докато в случая с членовете на британското кралско семейство това би било голям позор, в нашата култура виждаме черни рокли на сватби и не ги асоциираме негативно. Общото правило е, че не трябва да носите черна рокля на сватба, но много жени нарушават това правило. Ако ще носите черно, не забравяйте да озарите роклята с аксесоари. Носенето на бяла рокля би било много по-голяма грешка по време на сватбата и приема - трябва абсолютно да избягвате това.

За какви поводи е най-добре да изберете коктейлни рокли?

Коктейлната рокля ще бъде идеална за всеки повод, когато трябва да изглеждате стилно и елегантно, но без да преувеличавате. Коктейлните рокли се вписват успешно на кръщене, офис парти, ходене на театър, бизнес обяд или вечеря, почивки с любими хора

и всички други ситуации, когато искате да изглеждате добре.

Можете да носите изключително къса рокля без страх само за да срещнете половинката си, а в по-официални ситуации си струва да запазите умереността на дължината и да изберете по-дълъг модел, който ще ви позволи лесно да се наведете, без да се страхувате да покажете прекалено много. Същото важи и за деколтето – то може да бъде секси, но не прекалено провокативно. Кройката на една коктейлна рокля трябва да гарантира не само феноменална визия, но и да ви позволява да танцувате свободно и именно този критерий трябва да се има предвид при пазаруване.

Скромната коктейлна рокля може да се носи и всеки ден - заедно с обувки на висок ток и хубава чанта, тя ще създаде перфектен тоалет, който ще ви вдъхне самочувствие. Струва си да имате в гардероба си поне 2-3 коктейлни рокли в различни цветове, за предпочитане т.нар. малко черно, бяло/бежово и едно в привличащ вниманието цвят и тогава нито един повод няма да бъде свързан със слогана "Нямам какво да облека".

Коктейлната рокля има много имена. В гардероба на една елегантна жена не трябва да липсва класическата малка черна рокля, но и по-светла рокля в светъл цвят. Дори и най-обикновената рокля може да бъде "тунингована", ако я комбинирате с модерни аксесоари. Полудейте - модата е забавна.