Засилени проверки за качеството на цените по Черноморието директорът на Българската агенция за безопасност на храните Йордан Войнов. По думите му, хотелиерите трябва да изградят такива системи на контрол, че храни с изтекъл срок на годност да не попадат в менюто на туристите. Той посочи, че все по-често туристи се оплакват от развалени храни, паради което и туроператорите, търпят загуби.

На строг контрол ще бъдат подложени и малките магазинчета и ресторанти по морето. Те ще следят дали предлагат точно определен асортимент от храни и напитки, според площта с която разполагат. Основно ще бъдат проверявани хладилници и фризери. 
В рисковете обекти, проверките ще бъдат по-чести, каза още Войнов. 

От бранша се оплакаха, че до момента няма нормативна база, по която ще бъдат проверявани хотелите и ресторантите. Отговорът бе, че това ще става по изискванията на ЕС. 

Поскъпването на цените ще се отрази върху качеството на храната, смята Величко Тодоров, собственик на хотел в курорта Златни пясъци. По думите му цените са договорени с туроператорите още през миналата година. В същото време токът и водата поскъпнаха, наложи се и нов туристически данък, оплака се Тодоров. 

Мит е, че в Турция се предлагат по евтини нощувки, коментира той в отговор на въпрос на "ДНЕС+". Ниските цени са само в началото и края на сезона, когато хотелите работят на минимална печалба, но това е по-добрият вариант за тях, вместо да затворят, коментира още браншовикът.

 

 

Днес+