malko_tarnovo

malko_tarnovo

Засякоха бежанци в Айтос и Малко Търново 684 от тях са задържани в арестите на Гранична полиция. 4 100 души е капацитетът в местата за настаняване в страната. Там вече има 4 651 души. 3 144 са лицата, които живеят на външни адреси. След като са получили статут на бежанци и са показали доходи, с които да могат да си покриват разходите, те са излезли на квартира.

Данните бяха оповестени днес на първото заседание на Работната група, свикана от областния управител на Бургас Павел Маринов във връзка с бежанската криза и мерките, които могат да бъдат взети за помагане на бежанците.
Между 80 и 100 души влизат дневно на територията на страната ни. Между 6 и 7 души получават статут на бежанец. Освен сирийци, които преминават незаконно границата ни с Турция, голям е и броят на афганистанците. Част от сирийците, които търсят закрила са от кюрдски произход, стана ясно още по време за заседанието.
До този момент няма установени зарази или заболявания сред настанените в базите в Любимец, Равногор, София, Елхово и Баня. Във Военна рампа са установени два случая на стомашно-чревни заболявания при деца до 3 години.
Вече са налице и първите конфликти в лагерите, някои от които възникват между самите обитатели, които са с различен произход.
Бежанци са забелязани в Айтос и Малко Търново. Те са получили статут и са напуснали лагерите, където са настанени. Хората са намерени и върнати обратно в тези места. Все още не са открити тези, които са били засечени в района на село Кости в неделя вечерта. Екипи на Гранична полиция спираха за проверка в неделя вечерта автобуси, които влизат в страната ни от Турция. Проверявани бяха пътниците и документите им за самоличност. Целта на акцията бе да задържат бежанците, забелязани край Кости, ако са успели да се качат на превозно средство.
28 са задържани край Шабла при опит за стигнат до румънската граница по вода. Засилени са мерките в акваторията на Черно море, което също вече се използва за нелегално преминаване на бежанци.
Целта на Работната група, сформирана със заповед на областния управител, е да взе мерки за подпомогане на бежанци, които евентуално ще се установят на територията на областта.
Има осигурени ваксини за деца до 15 години. Тъй като в Бургас и региона все още няма настанени бежанци, те не са потърсили и нужната лекарска помощ. В града има двама стоматолози, един общо практикуващ лекар и един специалист от арабски произход, които имат договор със Здравната каса и могат да бъдат полезни при осигуряване на медицинска помощ на бежанците. Основният проблем при тях е езиковата бариера. Освен арабски, някои от тях говорят и френски език.