Затвориха центъра на Бургас, започва ремонта на ларгото

По график трябва да продължи 210 дни. Служители на фирма "Трейс" монтираха огражденията по "Богориди" (в района пред бившата сладкарница "Космос" сега бинго зала б.а.) и по "Александровска" почти до площад "Тройката".

 

По "Александровска" е оставена пътека, по която да се движат минувачите.

Успоредно с това започна монтажа на съоръженията и в района на Старата поща, където също предстои ремонт.

Проектът за централната градска част е включен в "Благоустрояване на обществено значими пространства в подкрепа на социалната интеграция и устойчивото развитие на градската среда в община Бургас". Общата му стойност е 10 364 242.12 лева. Средствата са отпуснати от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет, като община Бургас внася 5% от стойността на проекта. Той включва 6 подпроекта. Най-големият е ларгото на града. Ремонтът при него ще започне в средата на септември. За изпълнител е избрана фирма "Трейс Бургас", а надзора ще се осъществява от "Трафик консулт" ЕООД.

Стартът на ремонта ще бъде даден точно под символа на Бургас - Часовника и реконструкцията ще започне успоредно в двете посоки - към "Тройката" и в посока жп гарата. Успоредно с това ще се ремонтират и страничните улички на "Александровска". Проектът с реконструкцията на центъра е на "Атика 5" и той бе одобрен от общината, след проведен конкурс. Той предвижда подмяна на настилката, нова паркова мебел, озеленяване и други. Пластиките ще бъдат изработени след провеждане на конкурс, който предстои да бъде обявен.

36 дървета ще бъдат премахнати по улица "Гурко", когато стартира ремонтът й. Тя също е включена в големия проект, който община Бургас спечели. Стойността на реконструкцията е 485 614 лева. На улицата ще бъдат предвидени 140 паркоместа и тя трябва да бъде готова за 90 календарни дни.

2 880 000 лева ще бъдат изразходвани за ремонта в Приморски парк. Той започва от паметника на Пушкин на север и включва Стената на приказките и детския кът. Строителните работи там трябва да започват в първата десетдневна на октомври и да приключат за 150 календарни дни.