Забраната за движение няма да бъде в рамките на града. Снимка Лина Главинова

Забраната за движение няма да бъде в рамките на града. Снимка Лина Главинова

Затягат мерките за сигурност от 00.00 часа на 21-ви март. Забранява се разходките в парковите, градините, спортните съоръжения, детските площадки. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на извънреден брифинг. На входовете и изходите на областните градове ще има полицейски КПП-та. Преминаването през тях ще се извършва само по необходимост. Пътуващите ще трябва да докажат със служебна бележка, медицинско или документ за самоличност, къде отиват и защо. За това ще следят служителите на полицията. Тези мерки касаят придвижването от един град в друг, а не в рамките на града.

Въвеждат се и специални часове за пазаруване за хората до 60 години. На тях им се забранява да посещават хранителни магазини и аптеки във времето от 08.30 до 10.30 часа. Целта е да се ограничи контакта с възрастните хора, които посещават магазините предимно сутрин.

Собствениците на домашни животни ще могат да ги разхождат в обособените за това места

В случай на необходимост степента на мерките може да бъде увеличена, допълни министър Ананиев. Те се вземат в рамките на въведеното извънредно положение, което е в сила от 13-ти март до 13-ти април и заради увеличаващите се случаи на корона вирус в страната. Броят им вече е 127 души.