Срещата се организира от десет години насам. Снимка Архив Черноморие-бг

Срещата се организира от десет години насам. Снимка Архив Черноморие-бг

Инициативата "Завръщане към корените" събира наследници на тракийски бежанци. Тя се организира от тракийско дружество "Странджа", Съюза на тракийските дружества в България и Община Бургас и ще се състои на 13-ти април, събота.

Националната среща на потомците на тракийските бежанци от Одринска и Беломорска Тракия и от Мала Азия се провежда ежегодно от 10 години.

Събитието започва в 9:30 на 13-ти април 2019 с поднасяне на венци и цветя пред паметниците на капитан Петко войвода, Михаил Герджиков и Георги Кондолов в Морската градина в Бургас.

Гвоздеят на програмата ще бъде историческата възстановка, която ще се проведе на корабно място № 7 на Морска гара Бургас от 10:20 часа. Самодейци ще представят пред публиката трагичните събития от 1913 година, когато тракйските бежанци пристигат в Бургаска област.

Участници в срещата и гости ще бъдат поздравени преди концерта в Държавна опера, който ще започне в 13.00 часа, от областния управител Вълчо Чолаков, от кмета на Бургас Димитър Николов, от председателя на Съюза на тракийските дружества в България - Красимир Премянов и председателя на тракийско дружество "Странджа" - Стефан Колев.

Веселието продължава от 17.00 часа на площад "Атанас Сиреков" пред сградата на Община Бургас.

Изненадата за всички гости на събитието ще бъде изрисуването на 13-метрова тракийска шевица от деца-доброволци на възраст от 8 до 18 години. Платното ще бъде разпънато върху колоните на Държавна опера - Бургас.