Мерките дадоха своя резултат, заяви на брифинга здравният министър д-р Стойчо Кацаров

Мерките дадоха своя резултат, заяви на брифинга здравният министър д-р Стойчо Кацаров

"Не се налага в страната да има локдаун", обяви здравният министър Стойчо Кацаров на брифинг. Мерките дадоха своя резултат, обясни той и благодари на хората, които са ги спазвали. Министърът, изпълнителният директор на агенцията по лекарствата Богдан Кирилов, съветникът на здравния министър проф. Мира Кожухарова и директорът на дирекция "Лекарствена политика" в Министерството на здравеопазването д-р Десислава Велковска дадоха пресконференция за ситуацията и за нови лекарства за лечение на COVID-19.

Проф. Кожухарова отчете данните от последните дни, които показват намаляване на новите случаи, макар и не навсякъде, както и намаляване на хоспитализираните пациенти. "За качването до върха ни трябваха 13 седмици, надяваме се слизането да е по-бързо. Независимо от спада, усилията за ваксинация трябва да продължат, смята специалистът. При възрастните хора обхватът на пълна ваксинация вече е добър", допълни тя.

"До момента сме използвали над 180 000 флакона ремдесивир", обясни д-р Велковска. Това доскоро беше единственото разрешено лекарство за тежка форма на COVID-19. В България са доставени и препарати с моноклонални антитела, които вече се прилагат на пациенти. Вчера е взето решение да се внесе лекарство от същия тип и от втория производител. "Моноклоналните антитела се прилагат интравенозно. Ще осигурим и противовирусни лекарства под формата на таблетка, които са третият вид лекарство, предназначено за пациенти в леко състояние", обясни д-р Велковска. В рамките на 2-3 седмици всички пациенти ще бъдат осигурени с тези лекарства и така ще покрием всички форми на болестта - от лека, през средна до тежка, увери тя.

"Влизането на лекарствата не означава да спрем да се ваксинираме - тяхната ефективност е 50-60% и не може да се сравнява с ефективността на ваксините, които предпазват над 90% от тежко протичане на заболяването", предупреди Кацаров. Той посочи, че не трябва да се приема превратно възможността, която ни дава фармацевтичната индустрия да увеличим инструментите си срещу пандемията.