Зеленият уикенд посреща любителите на природата в морския град

Зеленият уикенд посреща любителите на природата в морския град

Уикендът в Бургас ще е с код зелено. Зелен уикенд в Бургас ще с епроведе от 27-ми до 29-ти май и обещава да бъде свеж, изпълнен с много емоции и възможности за активна почивка!

На 28-ми май – събота

11.00 и 14.00 часа

В дните на Зелен уикенд ще се включи Природонаучната експозиция на РИМ-Бургас, улица "Константин Фотинов" №30. В залите на музея посетителите, заплатили входен билет, ще имат удоволствието да се насладят на безплатна беседа на тема "Растенията в Странджа".

В експозицията могат да бъдат видени различни видове растения и животни, които са характерни за Странджа планина и Бургаските влажни зони.

Беседата ще се проведе на 28 май (събота), от 11.00 и 14.00 часа, след предварително записване на телефон: 056-84-32-39.

от 10:30 до 13:00 часа

Розови срещи в Зеления уикенд - Българска фондация "Биоразнообразие" ви очаква на Пътеката на саблеклюна за разходка и наблюдение на гнездящите птици от специалните наблюдателници "Яйцето" и "Гнездото".

След което от Укритието за наблюдение на птици на РИОСВ Бургас ще можете да видите стотиците розови фламинги, които се хранят в басейните на Атанасовско езеро. Саблеклюните, кокилобегачите, ангъчите и бойниците са бонус за всички, които обичат природата. За повече информация - 0896798908.

от 09:00 до 20:00 часа

Ден на отворените врата в Екопарк за биоразнообразие и алтернативен туризъм "Вая"!

Екопаркът предлага на посетителите възможност да научат много нови неща за екосистемите, традициите и културата на Бургаския регион, без да пропуснат приключенията, вълнението и релаксацията.

Ще имате възможност да се насладите на зашеметяващата природна красота, да наблюдавате птици и животни в техните естествени местообитания, да пояздите кон и да срещнете членове на местната общност.

На 28-ми и 29-ти май – събота и неделя

от 08:00 до 20:00 часа

Зоопарк Бургас организира конкурс за детска рисунка на тема "Мисли зелено, зелен зоопарк".

Всяко дете може да донесе своята рисунка на място в зоопарка или да я нарисува там. На гърба на рисунката трябва да се посочат две имена и телефон за връзка. А най-добрата от тях ще спечели и награда - безплатно семейно посещение на Зоопарка. Малките художници трябва да предадат творбите си на 28 или 29 май.

Идеята на творческата задача е да отключи въображението на децата в посока грижа за природата и опазване на околната среда.

В Зоопарк Бургас всичко е зелено и е създадено максимално близо до естествената среда на всички обитатели. Той се обслужва с екологични возила на ток. Електромобилите са напълно безшумни и щадят околната среда. А екологичното направление на зоопарка ще продължава да се развива. Да живееш зелено е умно, лесно и супер модерно!

29-ти май – неделя

Природозащитният център "Пода" се включва в Зеления уикенд с организирания от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) финален кръг на Националната олимпиада по Орнитология, който ще се проведе в центъра през първата половина на деня.

Ученици от цялата страна ще се състезават за излъчване на националния победител, като накрая ще бъдат раздадени награди на най-добре представилите се. Събитието е организирано от БДЗП и управлението на Природен парк "Персина".

Външни участници няма как да се включат в последния кръг, но пък посетителите на Природозащитния център ще могат да се докоснат до атмосферата на това национално състезание.