Панаирът на солта ще привлича туристи тази събота, 13-ти август, на симБиотично в Бургас. Тази година акцент ще бъде "зелената сол" - най-новият продукт от лагуната, за който може да научите и да опитате, ако посетите щандовете на Панаира. От какво се произвежда, защо е „сол без сол“, как така е толкова зелена са само част от въпросите на които ще получите отговор на соленото събитие.

Ще има детски работилници, където главни действащи лица ще бъдат пеликана и фламингото. Ще има и една специална изненада, свързана с един от най-масовите видове птици, които живеят в езерото в момента.

Пътуващата изложба Карикатури на тема "Икономия на средствата" от 25-то Габровско биенале, което се организира от Дома на хумора и сатирата в Габрово ще бъде открита в 17.00 часа и ще гостува на "симБиотично" до края на месеца.

На традиционния Базар на солта освен сол от езерото, шоколад с морска сол и козметика ще гостуват и различни артисти, със своите вдъхновяващи произведения – керамика, бижута, естествено багрен текстил, авторски картички. Само тук ще може да бъде открит сапунът с кауза "Пеликан", вдъхновен от Атанасовско езеро, който освен че е розов на цвят има форма на "бохор" със сол.

Вече повече от 20 години Регионална инспекция по околна среда и води – Бургас и Българска фондация Биоразнообразие организират специален празник около 12 август, когато е излязла заповедта за обявяването на резервата през 1980 г. и тази година няма да направи изключение, а организаторите са подготвили голяма торта за рожденика.

От БФБ се надяват, че ще съберат многобройна публика от приятели на Атанасовско езеро и на българската природа, както и активисти и журналисти с активна роля в опазване на биоразнообразието и борбата с климатичните промени и ви очакват на 13-ти август 2022 г. (събота) от 16:00 часа. Автентичното солничарско влакче ще вози гостите около симБиотично - само и единствено в този празничен ден.