"Зелените" искат денонсиране на договора за петролопровода Инициативата е по смисъла на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

Националната гражданска инициатива за денонсиране на споразумението за петролопровода Бургас-Александруполис е подкрепена от местни граждански организации: "Чисто море" – Поморие, Българско сдружение за насърчаване на гражданската инициатива и Граждански комитет за спасение на Бургаския залив.

От 7-ми юни ще започне едномесечна кампания за набиране на подписи в подкрепа на предложението за денонсиране, отправено до българския парламент. Предложението и подписката ще бъдат внесени в Народното събрание, което съгласно закона е длъжно да го разгледа в пленарен състав и да вземе решение по него в тримесечен срок.

При посещението си в Бургас през май премиерът Бойко Борисов изказа пред бургаските медии становище за нереализиране на проекта за претролопровод като неизгоден за националните интереси и в знак на зачитане на резултатите на проведените три общински референдума. В потвърждение на позицията на премиера е необходимо България официално да излезе от въпросното споразумение.

От партията предприемат и национална гражданска инициатива по отношение на златодобива у нас. Неотдавна ВАС излезе с определение по повод на златодобива в Челопеч, че цианидната технология е опасна, а преди дни Европейският парламент поиска Европейската комисия да разработи законодателство за забрана на цианидната технология при излужването на златоносни руди.