Женски образи оживяват в картините на Румен Статков

"Тя е навсякъде във Вселената, затова логично я има и тук. Но това не е конкретен женски образ, а по-скоро уловени състояния", сподели Румен Статков. Миниатюрите му са рисувани с туш и перо, като е използван сребърен и златен варак. Рисунката е запечатана с двукомпонентна смола и създава усещането, че изображението се вижда като през стъкло.

 

 

В изложбата са включени картини рисувани през различен период от време. Едната поредица е на вградена мома и това вграждане, според автора носи здраве и късмет. "Слънчево момиче" поставя началото на една нова серия с женски образи, която е вдъхновена от мистификацията на Странджа планина и която очаква да бъде "съживена" в картините му. "Ако стъпиш на тази база (Странджа планинал), ще можеш да стигнеш до свръх абстракцията", признава Румен Статков.

Това е 71-та самостоятелна изложба на родения в Бургас автор. Първата му изява е още докато е бил ученик. Тогава неговите учители са подредили изложбата във фоайето на училището, в което учил. Румен Статков обаче не е показвал изкуството си в родния си град повече от 7 години. Последно той реди изложба в Бургас през 2004 година. Сега обаче художникът показва едно различно свое лице и състояние на духа, което го вълнува през последните години.