DSC_6574

DSC_6574

Живко Господинов: Постът в БСП не е стъпало в кариерата ми както и диплома за преквалификация за учител по информатика и информационни технологии.

От 1999 до 2013 година е работил в частна фирма, където е заемал различни длъжности.
От 2006 година е член на БСП. От 2007 година е партиен секретар на 316-а организация в комплекс "Лазур". Районен председател на район "Зора", който обхваща двата комплекса - "Братя Миладинови" и "Лазур".
Областен координатор на БСП за регион Бургас е от четири години. В края на май бе избран за общински председател на партията в морския град.
- Г-н Господинов, това не беше първата ви номинация за общински председател на БСП Бургас. При предишните сте оттегляли кандидатурата си и не се участвали в избора. Защо сега не го направихте?
- В професионалната сфера и в партиен план смятам, че човек трябва да се е доказал през годините и да е постигнал определени резултати, на базата на които да има опита и самочувствието да се кандидатира и да има усещането, че ще се справи с предизвикателствата на съответния пост.
- Какво обещахте на вашите съпартийци, че ще се промени, ако бъдете избран за общински лидер?
- Обещах им укрепване на организацията. Този процес вече започна. Той е свързан с приемането на нови членове, с привличането на млади хора, но и не само. На нас ни липсва едно определено ядро като членове на БСП. Това са хората на възраст от 35 до 55 години. Това са хора, които са се доказали и имат професионален и житейски опит и са полезни за всякаква организация. Това са хората, които искаме да върнем в партията. Хора, които са я напуснали, защото са били разочаровани по една или друга причина.
Най-много ще наблегна на приема на млади хора. Искам да отворим партията към младежите. В продължение на две години и половина бях председател на Младежката организация на БСП, както и член на НС на Младежката организация.
Искам с помощта на младите да направим партията по-привлекателна не само за тях.
- Как ще привличате нови членове при положение, че през последните години именно младите станаха аполитични?
- За съжаление от години наблюдаваме този процес, но мнозина не си дават ясна сметка, какво е заниманието на политика. Те го разглеждат като нещо абстрактно, което тях не ги засяга, а всеки един от тях е пряко свързан с политиката.
Трябва да намерим езика, на който да го обясним на младите. Те разполагат с много повече информация от нас, запознават се с това, което ги интересува, но са се отдръпнали от реалната политика и стават само наблюдатели на процеса.
Искаме да ги запознаем с нашата визия за развитието на общината и да ги провокираме да станат активни граждани.
- След като бяхте избран за общински председател заявихте, че ще поканите в екипа си хора с опит и голяма част от тях ще бъдат жени. Сформирахте ли вече екипа си и кои са хората, които ще влязат в него?
- Все още не мога да ги коментирам. Събрал съм досегашния екип, с който работеше моят предшественик и мога да заявя, че имам тяхната подкрепа. Направил съм предложения на някои хора, но докато те вземат решение дали искат да се присъединят, не мога да ги назова. Сред тях са и две дами с 15 години опит в сферата, в която работят.
Желанието ми е да разширим екипа и да привлечем хора професионалисти в различни области.
- Дамите ще бъдат ваши заместници ли?
- Не, те ще бъдат членове на Изпълнителното бюро. В конкретика не сме разглеждали кои ще са заместник-председателите.
- Каква беше реакцията на старото поколение в БСП с избора ви за общински председател?
- Нямаме разделение в партията по поколенчески принцип. Радвам се на подкрепата и на по-възрастните, и на по-младите. Когато човек иска да работи, възрастта не е определящ фактор.
- Публично известно е, че ви възприемат за човек на предишния председател - Николай Тишев. Той открито е демонстрирал, че разчита на вас. Как ще успеете да излезете от сянката му и да докажете, какво можете?
- Опитаха се да се направят такива внушения, но няма как да ги приема. Като председател на Младежката структура бях постоянно канен на заседанията на Бюрото на тогавашния председател Димитър Стоянов, след това бях в Бюрото на Павел Маринов, на Евгений Мосинов. За това обичам да се възприемам като човек, който ще свърши работа.
- Този, който е председател на партията в Бургас неизменно води и листата за общински съветници, когато дойдат местните избори. Това ще се случили и с вас?
- Не е задължително, не е и самоцел. Заявих и на конференцията, че не считам кандидатурата си за общински председател като стъпало в кариерата. Мисля, че с опита си и визията, която имам ще допринеса за повишаване на потенциала на организацията.
Това ми е целта - укрепване на организацията и спечелване на следващите избори, които и да са те.
- В момента в ОбС Бургас от съветниците, които ви представляват само трима от петимаса са членове на БСП. Как ще направите така, че партийният елемент да присъства повече в сравнение с гражданската квота?
- Партийните членове трябва да изпълняват решенията на нашия партиен орган. Идеята е да се активизира дейността им и да се внасят повече сигнали. За да се случи това трябва да се активизира дейността на организацията.
- На последните местни избори Евгений Мосинов заяви, че той ще е следващият кмет на Бургас. БСП ще работи за неговата кандидатура или ще търсите друг кандидат за следващите избори?
- Това трябва да го решат колективните органи. Тепърва ще се разгледа профила на кандидата. В дискусионния клуб ще се обсъди визията за кандидат за кмет на БСП. Възможно е да има и такова съвпадение
- Хората, които ви познават, знает че имате чувство за хумор. Ще ви бъде ли в полза при решаването на партийни дела?
- Хората, които ме познават знаят, че го притежавам. Няма да злоупотребявам с него. Ще разчитам по-скоро на самоиронията, отколкото на иронията.
Отнасям се с еднакво уважение към всички наши членове и симпатизанти
- Дошло ли е време за сериозни промени в партията, за да се върне тя в онзи силен период от времето на Йоан Костадинов?
- Не знам, до колко е уместно сравнението. При него има трактовки в позитивен и негативен план. Но трябва консулидация на партията и отваряне на периферията й. Имаме потенциал и исрено се надявам да се възползваме от тази възможност.
Трябва да имаме визия за развитие на общината до 2023. Смятам, че тя ще бъде препозната от гражданите на Бургас. Трябва да спечелим доверието на бургазлии и мисля, че това ще стане.
- Не смятате ли, че ви трябва и повече публичност? Ако вас ви познават в редиците на БСП, за голяма част от бургазлии вие не сте популярно лице?
- Определено. Това е факт. Докато човек не се докаже на професионалната сцена, не трябва да опитва да се развива на политическата сцена. Виждаме, че обществото отхвърля тези политици, които се опитват да се развиват само на тази плоскост.
- На какви компромиси сте съгласен в името на партията и ще има ли ситуации, в които ще вземате кардинални решения?
- Надявам се до кардинални решения да не стига. Лични конфликти нямам с никого. Ако се наложи, ще направя компромиси в името на консулидацията на партията.
Амбиции и его при мен не съществуват. В този план компромиси няма да правя.