Statuya

Statuya

Живи статуи и брас оркестър ще забавляват бургазлии на Никулден

"Св. Св. Кирил и Методий". От църквата ще тръгне и литийното шествие, което ще премине по главните улици - "Александровска" и "Богориди" и ще стигне до моста, от където в морето ще бъдат хвърлени венци в памет на загиналите моряци.

В програмата за Никулден са включени и традиционната трапеза, която ще бъде подредена в двора на Етнографския музей и откриването на общата изложба на Дружеството на художниците в Бургас.

Новото тази година ще са живите статуи и брас оркестъра. Десет статути ще забавляват бургазлии на празника на града. Те ще изобразяват познати образи - пират, Дядо Коледа, Зоро, музикант, клоун, човек без лице, Майкъл Джексън, автомонтьор, коубой, мексиканец. Те ще "застинат" по "Александровска" и "Богориди" и при докосване ще "оживяват". Освен живите статуи ще има и брас оркестър. Десет музиканта ще огласят с музиката си центъра на града от 10 до 17.00 часа на 6-ти декември. Те ще се появяват на различни точки в града и ще свирят преди откриването на поредната изложба или събитие от програмата за празника.

През целия ден ще бъде раздавана рибена чорба и печена риба, осигурени от бургаски фирми. За направата им ще помогнат и учениците от Професионалната гимназия за обществено хранене "Проф. д-р Асен Златаров".

На 6-ти ще бъде открита и изложбата с ценни икони от фонда на Националния исторически музей, които ще гостуват в "Морско казино".

Кулминацията на вечерта ще е празничният концерт и запалването на коледните светлини. На специално изградената сцена на площад "Тройката" ще пеят Васил Найденов, Силвия Кацарова, Тони Димитрова, водещ ще бъде Виктор Калев. Честта тази година да запали коледната елха на "Тройката" се пада на Тони Димитрова.