10-минутна заря озари небето на Средец . Снимки Лина Главинова

10-минутна заря озари небето на Средец . Снимки Лина Главинова

Заря като златен дъжд озари нощното небе в центъра на Средец по повод празника на града. Десетминутният цветен спектакъл бе кулминацията на тържествения концерт, който събра жители и гости на града на площад "България".

Началото бе дадено с изпълнения на талантите на Средец. Децата от танцов състав "Странджанско венче" при Общински детски комплекс в Средец с ръководител Красимира Гошева, лауреати от фестивала в Охрид, Република Северна Македония, първи отправиха своя музикален поздрав от сцената. В концерта участваха и децата от фолклорна група "Пъстроцветки" с ръководител Яна Биюкова, юношестки ансамбъл "Искрици" с ръководител Петър Петров.

Празничен поздрав към жителите на Средец и гостите на града отправи и кметът на общината Иван Жабов. "Благодарение на нас, България преоткри Средец. Историята на града се пише бавно, но когато се пише нямаш право да изоставаш. Името на нашия Средец се повтаря, когато се заговори за Еньова буля, за Марков камък, за древния Деултум. Но най-важното нещо са хората. Поклон пред Вас", каза в официалното си обръщение кметът Жабов. Той не пропусна да припомни направеното от администрацията за промяната на облика на града и общината. Това лято Община Средец спечели три нови проекта по Програмата за трансгранично сътрудничество България - Турция - за ремонт на читалището в село Дебелт, за обновяване на Военния клуб в Средец и за рехабилитация на пътя от Голямо Буково до манастира. Партньори на Общината са общините във Визе и Пехливанкьой. Официална делегация, водена от кмета на турската община - партньор Визе бе сред официалните гости на празника на Средец. Те бяха уважени и от народният представител на ГЕРБ Галя Желязкова.

Тържествата продължиха с концерт на Тони Димитрова и Ева Найденова. А завършек на празничната вечер сложиха Николина Чакърдъкова с Неврокопския танцов ансамбъл и Боби Шапков. 

Галерия