Георги Мицов (вляво) и Христина Секлемова се включиха в протеста на бранша. Снимки Черноморие-бг

Георги Мицов (вляво) и Христина Секлемова се включиха в протеста на бранша. Снимки Черноморие-бг

Знакови лица от хотелиерския, ресторантьорския и развлекателния бранш в Бургас излязоха на протест заедно със своите колеги срещу ковид мерките. Кафенета, ресторанти, лоби барове в хотели затвориха за повече от час, за да могат техните собственици и работещите там да участват в протеста. Той се организира от Българска асоциация на заведенията, Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Сдружението на заведенията в България. Към протестиращите се присъединиха и собственици и работещи в детски парти центрове, собственици на сватбени агенции, DJ, фотографи, аниматори и всички заети в развлекателния бранш.

Протестът има е заради влезлите в сила от 7-ми септември нови ковид мерки, които пряко касаят бранша.

Новите мерки срещу COVID-19 влизат в сила от днес

Пред сградата на Областна управа, която представлява държавата на местно ниво, в 15.00 часа днес се събраха десетки, чиято работа е засегната от затягането на мерките. На протеста бяха и знакови лица от бранша. С плакати в ръце излязоха и Георги Мицов, Мария Инджова, които от години са в хотелиерския бранш, Христина Секлемова - създателка на първата парти агенция в Бургас, бившата фолк певица Вероника, сега собственик на две заведения за хранене в града и други.

Протестиращите издигнаха плакати с "От бизнеса без любов", "Свобода за бизнеса", "Ваксината е личен избор не е условие за работа", "Децата нямат право да празнуват", "Искаме да работим" и скандираха: "Искаме да работим". Те бяха подкрепени и от Ричард Алибегов - председател на Българската асоциация на заведенията, и от зам.-председателя на Сдружението на заведенията - Марин Сотиров. Двамата дойдоха в Бургас, за да се присъединят към протеста на членовете на трите национални организации, които го организират.

От сградата на Областна управа участниците тръгнаха на шествие, което мина по главната улица "Александровска". Те спираха пред всяко заведение, което е затворило, за да участват работещите в него в протеста. При произнасяне на името на заведението следваха бурни аплодисменти. Шествието спираше и пред заведения, които не се включиха в него, а участниците ги призоваха с викове: "Протестът е за вас, елате с нас!".

Протестиращите поискаха и оставката на служебния здравен министър Стойчо Кацаров. Те настояха и за промяна на мерките, които са рестриктивни спрямо тях. Готови са всичко да затвори за две седмици, да има пълен локдаун, ако това ще реши проблема с пандемията, защото сега действащите мерки са неадекватни. И заявиха, че готвят нов национален протест на 28-ми септември.

Галерия