Бургаската премиера е на 2-ри септември

Бургаската премиера е на 2-ри септември

Асен Блатечки и Калин Врачански си партнират в спектакъла "Емигранти". Той ще има своята бургаска премиера на 2-ри септември от 19.30 часа в залата на Дома на българската армия. Режисьор на постановката е Асен Блатечки, сценографията и костюмите са на Антония Попова.
В пиесата си "Емигранти" Славомир Мрожек представя проявата на безплодните опити за себереализация. Мрожек описва картина на съжителството на двама сънародници - интелектуалеца АА и обикновеният работник ХХ. Действието се развива в една обстановка, в навечерието на Нова година. Героят на Асен Блатечки е типичният емигрант отпреди 20 години, от тези емигранти в началото на демокрацията, които имаха възможност да бягат. Общ работник, избягъл от родното си място, за да спечели пари, и мечтае като се върне да покани на празненство целия град, за да видят всички, че "стопанинът се е върнал от чужбина". Героят на Калин Врачански е абсолютен антипот - върховният интелектуалец, вероятно напуснал родината си по идейни причини. Като че ли всичко разделя тези двама души. Единствено фактът, че са чужденци в страната, в която се намират им предоставя малкото допирни точки в ограниченото и студено жизнено пространство. Историята е вълнуваща.

"Това е една пиеса, която нито осъжда, нито поощрява, нито поучава, тя просто наблюдава отстрани една такава съдба - на емигранта. Това всъщност е пиеса за топлотата, радостта, приятелството, възможностт да прегърнеш някой и да му кажеш една топла дума. Спектакъл за свободата, добротата, благородството, прошката, за нуждата от нежност, близост и топлота", споделя режисьорът и актьор Асен Блатечки.

Билети за "Емигранти" се продават на каса "Часовника". Спектакълът гостува в Бургас по покана на "Арт ателие".