Снимките на филма бяха в разгара на лятото в Бургас през 2021 година. Снимка Архив Черноморие-бг

Снимките на филма бяха в разгара на лятото в Бургас през 2021 година. Снимка Архив Черноморие-бг

Звездното актьорско трио - Малин Кръстев, Герасим Георгиев - Геро и Китодар Тодоров идва за бургаската премиера на филма "Добрият шофьор" на режисьора Тонислав Христов. Тя е планирана за 16-ти юли от 19.30 часа в Културен дом НХК. Входът е свободен.

"Бургас е великолепен, ние хората от кино средите изпитваме огромна радост, когато попаднем на интересни локации, а тук има много отворени пространства, които отговарят на визията по създаване на прекрасни филми. Лентата се приема повече от успешно, последно беше представена в Лос Анджелис. Световната му премиера беше на 62-рия МФФ Солун. През ноември тази година тръгва по кината, преди това ще се срещнем с бургаската публика на 16-ти юли. Малин Кръстев получи наградата за най-добра мъжка роля, а Герасим Георгиев Геро- за най-добра поддържаща роля. Тяхната игра е впечатляваща, защото никои не си ги представя в драматични роли, особено Геро, но той я пресъздаде много точно и достоверно", сподели Тонислав Христов.

Прожекцията на "Добрият шофьор" е част от програмата на Международен филмов фестивал Бургас (Burgas International Film festival), който ще се проведе от 15-ти до 21-ви юли на три локации в морския град - открита сцена "Охлюва", Културен дом НХК и открита сцена до експо център "Флора".

Сюжетът пресъздава част от премеждията на таксиметровия шофьор Иван, който се опитва да поправи грешките от миналото – спестява пари от курсове в курорта "Златни пясъци", за да се върне при съпругата и сина си във Финландия. Проблемите и грижите се умножават и ако въобще успее да стигне до другия край на Европа, дали Иван ще съумее да поправи това, което някога е било разрушено…?

Главните роли в тази филмова история са поверени на Малин Кръстев, Герасим Георгиев-Геро, Слава Дойчева, Алма Пьойсти (която наскоро гледахме в ролята на Туве Янсон в "Туве"), Амос Бротерус и др.

По сценария на копродукцията между Финландия, Швеция и България работят един от продуцентите на филма – Каарле Ахо, Константин Божанов ("Аве“, "И после светлина") и режисьорът Тонислав Христов. Оператор е Орлин Руевски, продуценти са Ахо и Кай Нордберг, а зад продукцията стоят компаниите Making Movies, Cinenic Film и Soul Food.

"Историята на този таксиметров шофьор, когото играе Малин, излезе по време на снимките за един документален филм, имаше такъв персонаж - човек с такава история, която ми беше много интересна. Но понеже той върши незаконни неща, нямаше как да направя документален филм за него. И затова решихме с продуцента и съсценарист от финландска страна да напишем историята на този човек. Така се стигна да моя дебютен игрален филм. Въпросният документален филм "Последният Гларус" също предстои да излезе. Той също е сниман на морето. В Бургас снимахме на Моста, индустриалната зона и жп гарата, също така и в комплекс "Меден рудник", в един автосервиз. Градът ви привлича", допълва Тонислав Христов.

Тонислав Христов живее и твори във Финландия и България. Автор е на шест документални филма, участвали в многобройни фестивали по света, включително Сънданс, Берлин, IDFA, HotDocs и др. Документалният му филм "Пощальонът" бе номиниран за Европейските филмови награди през 2017 година.

Галерия