1 010 души чакат за органи, за да продължат живота си, каза д-р Милена Минева (вляво). Снимка Авторът

1 010 души чакат за органи, за да продължат живота си, каза д-р Милена Минева (вляво). Снимка Авторът

1 010 българи чакат за органи, за да живеят. Ау нас са извършени едва 43 трансплатнации. Това е равносметката, която си правят лекарите в навечерието на Европейския ден на донорството, който ще бъде отбелязан в цялата страна на 9-ти октомври.

Сградата на УМБАЛ - Бургас три часа ще свети в зелено в Деня на донорството

Денят на донорството ще бъде отбелязан в Бургас с две инициативи - прожекция на филма на Стефан Командарев - "Живот за живота". Прожекцията е на 6-ти октомври с начален час 18.00 ч. в зала "Тончо Русев" на Културен дом Бургас (бивш Културен дом на НХК б.а.).

Втората инициатива е - осветяване в зелено на сградата на УМБАЛ - Бургас на 9-ти октомври, събота, от 20.00 часа. Те се реализират с подкрепата на Община Бургас.

Целта на двете събития е да се повиши информираността по отношение на донорството и трансплантацията на органи от починал на жив пациент. За да бъдат предоставени органи, се иска писменото съгласие на близък на починалия - родители, брат, сестра и т.н.

"Листа на чакащите за трансплантация на органи у нас не е малък. 1 010 души са включени в него. 900 се нуждаят от трансплантация на бъбрек, 44 - на сърце, 41 - на черен дроб, 22 - на бял дроб, 9 - на панкреас, 1 - на тънки черва", каза д-р Милена Минева - регионален координатор по донорство за Югоизточна България.

Досега у нас са извършени 43 трансплантации - 31 трансплантации на бъбрек, 2 - на сърце, 10 - на черен дроб.