Така изглежда плакатът на петото издание на фествала

Така изглежда плакатът на петото издание на фествала

10 000 евро очаква екипът на най-добрия филм от тазгодишното издание на "Burgas International Film Fest" (BIFF). Петото му издание ще се проведе от 18-ти до 25-ти юли на открита сцена "Охлюва" в Бургас. А един от филмите, включени в конкурсната програма ще получи паричната награда, която е под формата на услуги и се предоставя от "Ню Бояна филм студиос".

Зрителите ще имат възможност да гледат "Ще умреш на 20" на суданския режисьор Амжат Абу Алала. Алала оглавява Комитета за програмиране на Фестивала за независим филм в Судан и е представител на страната си в Арабския филмов институт. "Ще умреш на 20" разказва семейната история на Музамил - млад суданец, роден с пророчеството, че ще умре на 20 години.

"Москито" е филм на португалския режисьор Жоао Нуно Пинто. Действието ни оставя  на територията на Африка, по време на Първата световна война. Изоставен от своя взвод, млад португалец се отправя на дълго и мъчително пътуване през мистичната туземска земя Макуа, извървявайки хиляди километри в търсене на своята мечта. Това е вторият пълнометражен филм на Пинто.

С първия си пълнометражен филм режисьорът на следващото заглавие в селекцията  - Самуел Киши, се включва в надпреварата за Grand Prix of the International Jury in Generation Kplus for the Best Film на "Берлинале". На "Burgas International Film Festival" мексикансият режисьор ще представи "Вълците" - история на малките Макс и Лео, които, емигрирайки в САЩ, попадат зад четири стени с мечтата да посетят "Дисни".

Роденият в Баку режисьор Елмар Иманов представя филма си "Край на сезона", който разказва за сложните отношения в малко азербайджанско семейство, разтърсено до основи от трагичен инцидент. Иманов е носител на престижни награди, включително Student Academy (Student Oscar®).

За неочакваните обрати на една лятна ваканция пък разказва "Август" на кубинеца Армандо Капо. Филмите на Капо са част от селекциите на престижни международни фестивали. През 2009 г. той прави ретроспектива на творчеството си по покана на MoMA и Wintherthur Film Festival.

От квартал на работническата класа в Сао Паоло идва главната героиня на последния филм в селекцията - "Името ми е Багдад". В лентата си бразилката Кару Алвес де Соуза се гмурка в сюжетното действие точно както своята героиня - със завидно самочувствие и самодоволна оригиналност.

Тази година Международен филмов фестивал Бургас представя и три специални прожекции - "Пирани" на Клаудио Джованези, съвместно с Италиански културен институт в София, "Музика" на Щефан Бохун, със съдействието на Австрийско посолство и "Площад Москва" на Ференц Тьорьок, със съдействието на Унгарски културен институт. Двама от режисьорите ще бъдат гости и ще представят филмите си лично пред бургаската публика.

Международен филмов фестивал Бургас се организира от фондация "Модерат" с подкрепата на Община Бургас и медийното партьорство на сайт "Черноморие".

Входът за прожекциите е свободен и ще бъдат спазени всички противоепидемични мерки.

Актьор, преподавател и влогърка в журито на BIFF'202