Inspekciya

Inspekciya

149 проверки по кръчми и хотели във Варна

Това съобщи на пресконференция директорът на инспекцията в морската столица Иван Иванов. Кампанията е била заложена в годишния план на дирекцията през трите летни месеца. Тя има за цел да се постигне ефективен и ефикасен контрол на законосъобразните уреждания. 

По думите на Иванов с разпореждане главната дирекция за месец юни са били добавени още три икономически дейности, "Разпространение на периодични и ежедневни печатни произведения", "Горско стопанство" и "Строителство" . 

По време на проверките е акцентирано на законно осъществяване на трудовите правоотношения, като работно време, извънреден труд, почивки, графици за отпуски и здравословни и безопасни условия на труд в предприятията.

По негови данни до момента в областната кампания в сезонните туристически обекти са извършени 149 проверки, като 90 са вече приключени посредством връчен протокол на работодателя. Констатирани са 452 нарушения на трудовото законодателство, като за тях са предприети съответните принудителни административни мерки, съставени са също и 89 акта за глоба или имуществена санкция. 18 от тях са били за това, че работодателите са наемали работници без трудови договори, или са "забравили " да регистрират в НАП. В отрасъл "Разпространение на периодични и ежедневни печетни произведения" са осъществени 11 проверки от инспекторите. Там са констатирани 15 нарушения на трудовото законодателство.

Днес+