180 таланти в литературен спор за приза "Петя Дубарова" Той е факт благодарение на Министерството на образованието, Регионалния инспекторат по образование в Бургас, Община Бургас, къща-музей "Петя Дубарова" и списание "Родна реч".

Жури с председател проф. Светлозар Игор и членове Алек Попов, Кристин Димитрова, Венда Райкова и Иван Сухиванов оценяваше произведенията на участниците. Те са разделени в две категории - за поезия и за проза. "В конкурса тази година участват най-талантливите деца от цялата страна. Някои оттях правят своите първи опити в литуратурата", каза Венда Райкова. Най-добрите творби са събрани в традиционния сборник "Петя пристан зелен". Тази година конкурсът е включен в програмата на Министерството на културата за извън класна дейност.

Лауреатите от конкурса ще участват в традиционния летен уърк шоп по творческо писане, който се организира от къща-музей "Петя Дубарова". Тази година ще бъде въведена нова инициатива - "От връстници на връстници". Утвърдени вече имена в родната литература, минали през първите издания на уърк шопа, ще преподават тънкостите в писането на своите връстници.

Имената на победителите в тазгозишното издание на конкурса ще станат известни на 5-ти май. На специална церемония в Младежкия културен център ще бъдат наградени отличените. Първа награда е пластика, изработена от Ненчо Русев и парична награда от 200 лева. Паричната премие за втората награда е 180 лева, за трета - 150 лева. Ще бъдат връчени и много специални награди.