1890 тона отпадъци събрани разделно в Бургас

От тях 437 тона е хартията, 252 тона е пластмасата, 117 тона е стъклото. "Това прави около 40-45% от всички отпадъци попаднали в нашите трицветни контейнери и 0,5-1% от общите битови отпадъци", каза Тихомир Лазаров технически директор на "Екопак". Фирмата има договор за разделно събиране на битови отпадъци с община Бургас от 2006 година. Цифрата е изключително малка, което говори, че бургазлии масово изхвърлят сметта си на едно място и не използват поставените за целта цветни контейнери. Отпадъците от тези контейнери се извозват по график от фирмата-концесионер "Титан". От 1 септември те се депонират в Каблешково, където има работеща вече механизирана система за рециклирането им. В момента тя работи с един режим и е в състояние да преработи 10-12 000 тона отпадъци. Капацитетът й е 20-25 000 тона.

 

"Екопак" има 1305 цветни контейнера за хартия, пластмаса и стъкло на територията на община Бургас - централна градска част, комплексите, кварталите и съставните селища. На 800 жителя се поставят по една тройка контейнери. Разположението им се определя от общината, която посочва местата за тяхното поставяне. От фирмата могат да направят внезапна проверка как се извършва събирането и извозването на отпадъците по всяко време. Целта е да се проследи качеството на изпълнението. От своя страна гражданите могат да подават сигнали на безплатния национален телефон 0800 15253.

Според Тихомир Лазаров данъкоплатците трябва да осъзнаят, че разделното събиране на отпадъци има икономически ефект. Когато те постъпват в регионалните депа без да бъдат сортирани, това отнема повече ресурс и време за разделянето им. За това плаща общината. А парите естествено идват от повишената такса смет. "От следващата година таксата за обработка на 1 тон хартия ще стане 3 лева, а до 3 години - 35 лева. Нека всеки си направи сметка как това ще се отрази на такса смет, която ще трябва да плати. Затова е по-добре отсега да се научим да събираме разделно отпадъците", съветва Лазаров.