Една година след началото на корона кризата, спазването на дистанция остава задължително. Снимки Славена К. Харел

Една година след началото на корона кризата, спазването на дистанция остава задължително. Снимки Славена К. Харел

Вече една година основният герой на световната сцена е коронавируса с над 111 милиона заразени. Месеци наред САЩ продължава да е лидер с около 29 милиона случая на Uовид-19. В началото администрацията на президента Донълд Тръмп неглижира заразата, а в последствие тя изигра важна роля в обществения и политическия живот на страната. Според редица политолози именно коронакризита стана причина Джо Байдън да спечели изборите, които и до днес обаче много американци мислят, че са били нечестни. Това мнение споделя и българката Славена К. Харел, която е от Сливен, но е омъжена за американец и живее от години в Мериленд. Според нея ситуацията в страната много прилича на тази в България преди демократичните промени. Тя не очаква подобрение с идването на власт на новия президент.

Славена работи от вкъщи заедно със съпруга си, което им позволява да обръщат по-голямо внимание на малкото си дете. За стотици хиляди американци хоум офисът не е решение и са изгубили работните си места. Рецесия е дума, която все по-често се споменава в местните медии.

Вече една година - 50 седмици, репортери на "Черноморие" ви информират как се справят отделните държави с преодоляване на последствията от коронакризата посредством разказите на българи, които живеят на различни места по света. Сега нашите сънародници разказват как се е променило ежедневието им и живота на общността им, какви са необратимите процеси, какво е положителното и какви трудности продължават да срещат в усовията на корона вируса.

"Живеем в смутни времена" така описва изминалата една година Славена. "Аз от една страна благодаря на ковид, защото и аз, и съпругът ми си останахме вкъщи. Преди не обръщахме достатъчно внимание на малката ни дъщеря, а сега тя расте пред нас и от тази гледна точка е добре. Изолацията не ни се отрази, кой знае колко, защото ние и преди си имахме тесен кръг от приятели. Аз съм късметлийка, че компанията, за която работя успя да се нагоди към новите условия и можем да работим от вкъщи, но много други бизнеси не успяха и хиляди, дори милиони останаха без работа, на социални помощи, които обаче не достигат. Но има и много бизнеси, които се нагодиха и дори успяха да спечелят. Например здравното осигуряване, ние предоставяме медицински сестри и сега търсенето им се повиши главоломно и респективно вдигнахме цените. Но разбира се фармацевтичните компании, както и правителството спечелиха най-много", разказа Славена. В ситуацията на новото нормално, където няма прегръдки, тя наблюдава, че на много хора им е трудно да свикнат. Славена очаква съвсем скоро, след маските и ваксините да станат задължителни.

Тя с голям интерес наблюдава политическите процеси и обстановка в страната, и с тъга отбелязва, че Америка върви в много погрешна посока. "Ситуацията в САЩ беше много по-различна през 2006-та година, когато пристигнах, а сега е като в България в края на 80-те години. Говори се, че ще правят закон за доносниците, които да бъдат поущрявани. Те ще посочват на правителството хора, които не мислят по начина, по който мисли Байдън. А знаете ли, че след щурма на Капитолия най-голямата банка в страната дава информация на Вашингтон относно съмнителни лица и по този начин се нарушава банковата тайна", разказа българката.

Другата тревожна тенденция, която наблюдава е подмяната на историята и ширещия се расизъм. "Например на много училища започнаха да им подменят имената, защото са кръстени на робовладелци. Хората живеят в страх и не знаят какво могат да говорят и какво не", допълва Славена.

В икономически план нещата никак не са добре, смята още тя. След избора на Байдън цените на почти всички стоки са се увеличили. "Интересно е, че всичко, за което предупреждаваше Тръмп, сега се случва. Увеличават се всички такси и сметки – хляба, горивото, газта. Тръмп въведе вето на цената на инсолина, а новият президент го маха и реално, ако аз нямам достатъчно средства мога и да не мога да си позволя това лекарство. Не се дават пари за американците, а за чужди държави. Ужасно е да помагаш на Иран, в момент когато собствения ти народ мизерства", казва още Славена.

Галерия