Заболеваемостта в Бургаско вече е 724 на 100 000 души население. Снимката е илюстративна

Заболеваемостта в Бургаско вече е 724 на 100 000 души население. Снимката е илюстративна

20% от жителите на Бургас и региона са с изграден вече имунитет срещу COVID-19 на база на брой преболедували, безсимптомни и ваксинирани, твърдят здравни експерти. Ваксинацията в областта продължава спрямо националния план за ваксиниране, а именно първа фаза (медицински лица и медицински персонал), втора (учители и персонал от образователната система), трета (лица, практикуващи публични професии). Преустановено е поставянето на "Астра Зенека" от миналия петък, 12-ти март.

В област Бургас има пристигнали количества от ваксините на "Пфайзер" и се очакват и дози от "Модерна". Направена е организация, общините да помагат с автомобили за транспортиране на пациенти до триажните центрове, както и такива изписани от болнични заведения. Благодарение на нея натоварването върху екипите на Спешната медицинска помощ е намаляло.

Към днешна дата броят на заболелите в област Бургас е 724 на 100 000 население за последните 14 дни, стана ясно от заседание на Областния кризисен щаб. Заетостта на леглата за лечение на COVID-19 е 90%. Към настоящия момент има 50 свободни терапевтични легла и 8 интензивни от общо 516 разкрити. Със заповед на директора на РЗИ Бургас д-р Георги Паздеров броят на леглата ще бъде увеличен на 551 от събота, 20-ти март. Във всяко едно от болничните заведения, лекуващи болни от ковид, броят на леглата ще бъде увеличен с минимум 30% от общия леглови фонд. Броят на хоспитализираните към последното денонощие е 447.

Отменят културни и спортни събития в Бургас, увеличават ковид леглата