Zaginali

Zaginali

24 загинали и 636 ранени при катастрофи във Варненско

, броят на тежките ПТП е със 123 по-голям, броят на убитите с 26 по-малък, а броят на ранените със 160 по-голям.

През есенно-зимния период 2010/2011 г. /считано от 01.10.2010 год. до 31.03.2011 год./ на територията на Варненски регион бяха регистрирани общо 257 тежки ПТП, при които загинаха 14 души и бяха ранени 304. В тежките катастрофи отчитаме участието на 112 пешеходци, от които 9 загинали и 103 ранени. В процентно съотношение това означава, че приблизително 44 % от общия брой на тежките пътни произшествия, 63% от броя на загиналите и 35 % от броя на ранените са именно пешеходци. Това им отрежда място на една от силно застрашените групи участници в движението, като основната причина за възникването на този род ПТП е отнемане “предимство на пешеходец”. Запазва се тенденцията, голяма част от тежките катастрофи да възникват през тъмната част от денонощието, по посочените в началото причини. За периода от 01.10.2010 г. до 31.03.2011 г., 38 % от тежките катастрофи с 6 загинали и 113 ранени са възникнали през тъмната част от денонощието.
Участниците в движението трудно се адаптират към промените в метеорологичната и пътната обстановка и неадекватното им поведение често пъти води до възникване на ПТП, някои от които с фатален край. С цел ограничаване предпоставките за възникване на катастрофи и за подобряване условията за безопасност на движението е планиран комплекс от организационни, превантивни и контролни мерки. Основните насоки в дейността по линия на Пътния контрол ще бъдат упражняването на засилен контрол по изправността на осветителните системи и сигнализацията на пътните превозни средства, включително и на велосипеди, ПС с животинска тяга и др. Ще бъдат извършвани огледи на уличното осветление в населените места на Варненски регион и изготвяне на конкретни предложения към съответните органи на местното управление за осветяване на най-невралгичните места от уличната мрежа, характеризиращи се с повишена опасност за ПТП с пешеходци - улични отсечки, райони на спирки на обществения транспорт, пешеходни пътеки, кръстовища, подлези. Съвместно с представителите на пътната администрация извършване на огледи на липсващата вертикална сигнализация и хоризонтална маркировка в рискови за ПТП участъци и кръстовища по пътната мрежа и изготвяне на предписания за възстановяването на сигнализацията на местата с най-голяма опасност за ПТП. Изготвяне на предложение до общините за съвместно извършване на прегледи на светлинната и светлоотразителната сигнализация на превозните средства с животинска тяга и малогабаритната селскостопанска техника . През периода от 01.11. до 01.03., стриктно ще бъде съблюдавано спазването на изискването за управление на МПС през деня с включени светлини за движение през деня или къси светлини. В рамките на акция "Светлина" на водачите на МПС ще се разпространяват листовки с полезна информация и препоръки за начина им на управление през есенно-зимния период.

Есенно-зимния период се характеризира с бързи промени в метеорологичната обстановка. От своя страна те оказват отрицателно влияние върху пътно-транспортната обстановка и безопасността на движението. Намаляването на продължителността на деня, както и смяната на часовото време създават допълнителни предпоставки за възникването на пътнотранспортни произшествия, тъй като вечерният “ПИК” на движението се измества в тъмната част от денонощието. Рязко се увеличават и предпоставките за тежки пътно-транспортни произшествия с участието на пешеходци. Като относителен дял на загиналите пешеходци, в национален мащаб, аварийността нараства до 35 % от всички убити при ПТП. 
Увеличават се и злополуките поради неизправни и нерегулирани фарове. Често тази причина се съчетава с липсващо или недостатъчно улично осветление в населените места, включително и на най-уязвимите участъци, пешеходни преходи и кръстовища. Значителна част от МПС са с нерегулирани и неизправни светлини, с липсваща или неефективна светлоотразителна сигнализация. В не редки случаи превишената и несъобразена с пътните условия скорост в съчетание с посочените неизправности не позволява на водача да спре в рамките на осветената от автомобила зона, което е реална предпоставка за възникване на ПТП.
Значителна част от участниците в движението не познават достатъчно и подценяват рисковите фактори от намалената видимост. Интензивността на движението извън населените места през есенно-зимния период е чувствително по-ниска от тази през летния. Това от своя страна предразполага водачите на МПС да управляват със скорост, по-висока от разрешената за съответния пътен участък. Често пъти водача остава “изненадан” попадайки на заледен или заснежен участък от пътя и неадекватната реакция от негова страна излага на опасност както самия него, така и останалите участници в движението.