3 121 551 пътници са минали през летищата в Бургас и Варна Еърпорт Мениджмънт" АД. Броят на обслужените полети е 28 414 са обслужените полети, а обработеното карго е 5731.12 метрични тона.

 

Данните показват раздвижване на авиационния и туристическия пазар, след трудната 2009 година.

Ключови пазари за морските летища, обслужващи основно туристическите чартъри от и за българското Черноморие, остават Германия, Русия и Великобритания.

С обслужените 1 894 109 пътници, през 2010 година летище Бургас регистрира ръст от 11,12% спрямо предходната година. Ръст от 1,30% бележат обслужените полети на южното летище, управлявано от "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД, а обработеното карго е увеличено със 100 % спрямо предходната година и достига 5653.67 метрични тона през 2010-та.

В месеците с пиково натоварване – юли и август, летище Бургас бе най-заетото българско летище, обслужвайки над 500 000 пътници за месец.

По отношение на ключовите пазари, най-голям дял продължава да заема Германия с пътували по това направление 358 669 души. Следват Великобритания, Русия и Израел. При последните две направления през миналата година се наблюдава и най-съществен ръст на обслужените пътници – близо 50 %.

Най-популярните дестинации на летище Бургас за 2010 година са: Москва, Тел Авив, Лондон, Прага.

Нови редовни и чартърни направления в Русия, Полша, Скандинавските страни, Унгария, обогатиха лятното разписание на летището.

През първите дни на новата година летище Бургас обяви още една добра новина, свързана с редовните полети – увеличение на полетите по линията Бургас – София.

Общо 1 227 442 пътници обслужи през 2010 година летище Варна, като регистрира ръст от 0,6 % спрямо предходната година. Общият брой на полетите, обслужени за изминалите 12 месеца на летище Варна е 12 577.

Основните пазари за варненското летище и през тази година остават Германия, Русия и България, следвани от Великобритания, Израел, Полша и Австрия. За първи път през някои от летните месеци руските туристи, обслужени на летище Варна надхвърлиха по брой пътуващите от и за Германия.

Дестинациите, от и до които се е пътувало най-често от Варна през годината са: Москва, София, Тел Авив, Виена и Лондон.

Новите направления, влезли в лятното разписание на варненското летище през годината бяха до различни дестинации в Русия, Полша и Скандинавските страни. Завръщат се и туристите от Кувейт. Съществено увеличение бележат пътниците от Словения, Полша и Молдова.

Най-важното събитие в развитието на летище Варна и летище Бургас през отминалата година бе одобрението на Подробните устройствени планове на двете летища, което позволи старта на мащабната дългосрочна инвестиционна програма на "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД. Бяха проектирани новите пътнически терминали, дело на световноизвестните проектанти от "Халкроу груп", "Паскал и Уотсън" и българските им партньори "Савант Eлбул". Извършено бе разширението на самолетните стоянки на перона на летище Бургас. Стартира строежът на нови сгради на администрацията, каргото, пожарната в Бургас, разчистването на терена за строителство във Варна, втори етап от разчистването на терена в Бургас, и други.

В края на годината "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД даде началото и на процедурата за избор на изпълнител за строителството на новите летищни терминали на двете морски летища, планирано да започне през тази година.