В хотела са отседнали предимно майки с деца

В хотела са отседнали предимно майки с деца

315 украинци (130 деца и 185 възрастни) живеят по общи правила в хотел "Серена резиденс" край Созопол. Вече повече от месец хотелът се е превърнал в техен втори дом. Всички те, предимно майка с деца и възрастни, са избягали от родните си места, за да се спасят от войната, която се води на територията на Украйна. Всеки един от тях е стигнал до хотела от различни точки на Украйна и преодолявайки различни препятствия. Там са отседнали жители на столицата Киев, на Одеса, Донецк, Харков, Мирноград, Кривой рог. Пред хотела са паркирани 30 автомобила на семейства, които са дошли с тях. Голямата част обаче са пристигнали с автобуси.

По идея на управителя на хотела украинците са създали свой вътрешен Инициативен комитет. Той им помага изключително много при решаване на важни и неотложни проблеми. За председател на комитета е избрана Дария Козлова. "Целта е да си помагаме взаимно. Ние се явяваме нещо като посредник между нашите сънародници и хотела", сподели Дария Козлова, която ръководи комитета с помощта на своите сънароднички Снитко и Кондратиева. Жените помагат с информация касаеща издаването на статут за временна закрила, координират връзките с посолството и консулството, помагат си взаимно. "Някои са дошли буквално с една дреха на гърба си. Нямат нищо. Налага се да им се осигурят дрехи и неща от първа необходимост", допълва Дария. В хотела има много малки деца. Няма проблем с дрехите за възраст от новородени до 4 години, тъй като децата бърза растат и майките им си ги разменят по между си. Недостигат дрехи за деца от 4 години до 11 години. От хотела са предоставили фитнес центъра на украинците и той е превърнат в своеобразна пералня. Там е поставена една машина, в която украинците перат своите дрехи. Но има остра нужна и от втора пералня.

От хотела всяка седмица сменят спалното бельо с чисто и два пъти в седмицата стаите се почистват основно.

Там са отседнали и гимнастичките от клуба в град Виница заедно със своята треньорка Анна Миргородская - бивш национален състезател по художествена гимнастика.

Бивша националка се грижи за 20 украински гимнастички в Созопол

Украинските ученици ще завършат годината онлайн

Дария е избягала от Украйна с двете си деца, едното на 6, другото на 11 години. Тя живее в Мирноград (старото име на града е Димитров б.а.), Донецка област. Всички ученици, които се намират на територията на хотела, а и не само, продължават обучението си. Учебната им година ще приключи на 31-ви май, а часовете се провеждат динстанционно. "Надяваме се, че войната ще свърши скоро и на 1-ви септември ще сме се прибрали за началото на новата учебна година", споделя Дария. Нейното пътуване до България е истинско предизвикателство, което отнело 7 дни. Пътешествието им даже минало през Молдова. Накрая Дария заедно с децата си, майка си и снаха си пристигнали у нас и са настанени в хотела край Созопол.

"Много сме благодарни на България и на администрацията на хотела за гостоприемството. Трудно е, но се справяме", допълва Дария. Тя признава, че имат нужда от психолози, за да се справят със стреса от приживяното в Украйна.

Украинците се чудят, какво ще стане с тях след 31-ви май

Украинците се чудят, какво ще стане с тях след 31-ви май. Тогава изтича тримесечният срок, в който те могат да живеят в хотел. След тази дата трябва да освободят хотела. Финансовата помощ, която държавата ще даде на хотелиерите, които са настанили украинци важи само за 3 месеца - от 24-ти февруари до 31-ви май. Тя е в размер на 40 лева без ДДС на ден и е за закуска, обяд, вечеря и нощувка. Тя ще се изплаща само, ако настанените в хотела украинци са получили статут за временна закрила. В хотела край Созопол почти всички вече имат такъв статут.

До този момент нито един хотел не е получил помощ, тъй като все още се приемат документи от страна на хотелиерите. Приемът на заявленията е от 1-ви до 5-ти април и е за първия период - от 24-ти февруари до 31-ви март. Това напрактика означава, че вече повече от месец хотелиерите сами плащат сметките за отопление и за храната, с която изхранват украинците. Те тепърва ще получат средства на базата на настанените при тях украинци. Очаква се първият транш да стане този месец, но кога точно все още не е ясно.

"Живеем ден за ден. Знаем, че хотела трябва да отвори за сезона за туристи. Но се чудим, какво ще стане с нас след 31-ви май?", пита Дария Колзова.

Галерия